Ще има ли сериозни размествания в челните позиции в листите на ГЕРБ на предстоящите парламентарни избори? Въпросът изникна, след като председателят на изборния щаб на партията Цветан Цветанов съобщи част от водачите в интервю за БНТ преди няколко дни. 

Какво знаем до момента

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще води две листи - тази в 25-и район в София, където винаги е начело, тъй като в него е и район "Банкя", и в Пловдив-град. На предишните избори под тепетата водач на листата бе Менда Стоянова.
 
В центъра на София - 24-и избирателен район, този път ще е бившият финансов министър Владислав Горанов. Той ще е начело и в Силистра, твърди партийната клюка, въпреки че окончателният вид на листите не е готов.
 
Министър ще оглави и третата софийска листа - в 23-и район начело ще е Томислав Дончев. Очаква се той да поеме кампанията и в родното си Габрово. 
 
Другата пловдивска листа - тази за областта, също е с нов водач. Това ще е военният пилот ген. Константин Попов. На миналите избори тук водач бе Методи Андреев, но той вече е част от "Нова република", а и отдавна беше ясно, че няма да намери място отново в списъците на ГЕРБ, твърдят партийци.

Очаква се самият Цветан Цветанов да е отново начело на листите във Велико Търново и Благоевград. 

По всяка вероятност листата в Пазарджик ще оглави бившата правосъдна министърка Екатерина Захариева. Колежката й, екоминистърката Ивелина Василева, е без конкуренция в Бургас. Засега е вероятно Лиляна Павлова да остане вочад на листата във Варна, но мястото още не е потвърдено, твърдят запознати. 

В Кърджали отново начело е Цвета Караянчева. Ново лице обаче ще води в Ямбол - д-р Петър Папашимов.

А останалите знакови лица на ГЕРБ?

Засега сред имената на водачи на листи не се чува нищо за бившата шефка на МВР и заместничка на Борисов в партията Румяна Бъчварова. Тя водеше листата в центъра на София на предишните избори, но сега явно решението е да бъде заменена от Горанов. За мястото в Стара Загора, което през 2014 г. бе втората листа на Лиляна Павлова, сега се върти името на досегашната енергийна министърка Теменужка Петкова. Не било изключено обаче списъкът с кандидат-депутати там да се оглави от местен човек - например от високопоставен кадър на ГЕРБ от общината. Разбира се, не става дума за кмета Живко Тодоров, затова остава опцията това да е шефът на общинския съвет Емил Христов.

Начело в Хасково се предполага, че ще бъде Делян Добрев. Смяна обаче ще има в Монтана, където на последния вот водач на листата бе Десислава Атанасова. Не е изключено тя да отпадне от водаческите места или да поеме Разград. За Монтана има и опция за местен човек, твърдят запознати с процеса на редене на листите. Това най-вероятно ще е Дилян Димитров.

Красимир Велчев по всяка вероятност този път ще застане начело на листата в Перник. На предишните избори там водеше настоящата кметица на града от ГЕРБ Вяра Церовска. Втора бе лидерката на жените в партията Ирена Соколова, но било по-вероятно пак да е на същото място. 

За Смолян не се очакват изненади - там е почти сигурно, че листата ще води д-р Даниела Дариткова.

Според различни източници има два варианта на първото място на листата в Плевен. Единият е Цецка Цачева отгово да поеме кампанията, но другият е това да направи бившият министър на транспорта Ивайло Московски. На миналия вот през 2014 г. той водеше листата в София-област, а сега за тази позиция още нищо не се чува. Същото е положението и за листите в Ловеч и Враца.

Най-вероятно няма да има промяна във водаческото място в Русе, което и досега си беше за Пламен Нунев.

Нови лица

Цветан Цветанов обяви, че в листите на ГЕРБ ще има и 49% нови лица. Сред тези, които се чуват до момента са например това на бившия журналист Тома Биков, който бе съветник на вицепремиера Румяна Бъчварова. Той ще е на избираемо място в една от столичните листи.

Авторът на "разобличаващи" книги за политиката ни, в това число и срещу Бойко Борисов преди време - Антон Тодоров също се очаква да е на избираема позиция в столицата. В листата в Пловдив-град пък ще са известни спортни имена като бившия футболист Петър Зехтински и съдията Атанас Узунов. В списъците можело да попадне и бившият конституционен съдия, бивш седесар, а след това съратник на народния трибун Яне Янев, защитник на Виктор Орбан - Георги Марков. Той е известен още и с агентурното си име от Държавна сигурност - агент Николай.