Лидерката на БСП Корнелия Нинова ще бъде кандидат за премиер, ако левицата спечели избопите на 26 март. Това заяви самата тя пред "Дарик". Досега подобна заявка й се струвала нескромна, но мнението й по темата променил разговор със заместника й в партията Стефан Данаилов. Според Ламбо не ставало дума за скромност, а за отговорност, защото е отговорност на лидерите на партиите, които спечелят избори да поемат премиерския пост, разказа Нинова.

През деня тя и генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес влязоха в остър задочен сблъкък в събота. Поводът - търговското споразумение между ЕС и Канада - СЕТА, одобрено през седмицата от Европейския парламент.

Лопес, явно ядосан от думите на Нинова, която нарече българските евродепутати, подкрепили споразумението "национални предатели", написа във фейсбук гневно писмо. В него той 

Биx иcкал да ви отговоря по начин, характерен за отговорни политици. Но тъй като все още нямате опит на евпорейската политическа сцена, този начин не е подходящ за Вас", казва лидерът от ЕНП. 

Слет това в 5 точки Лопез казва първо, че в Европа не е прието да се обиждат колеги, подкрепили дадено решение чрез демократична процедура и "такава постъпка изглежда привидно детинска, дори популистка.". След това заявява, че "за щастие на Вашата страна, България и българският народ са далеч над нивото на Вашите изявления".

"Ние знаем, че България е много повече от Вашите опити за извличане на политически дивиденти. Запомнете, че Вие представлявате българските граждани не само във Вашата страна, а и извън нея. Това е огромна отговорност, чието значение за съжаление не оценявате. Затова нека ви обясня: През месец март в Брюксел ще се проведе среща на Партията на Европейските социалисти. Ще наречете ли и тях предатели по време на тази среща? Ще наречете ли предатели лидерите на европейските социалисти, които подкрепиха СЕТА? Чакам с нетърпение този момент."

Лопес продължава с въпрос как Нинова ще преговаря с европейски лидери, "ако случайно бъде избрана за премиер", след като мнозинството от тях подкрепиха СЕТА. И добавя, че "българите заслужават лидер с повече опит, който успява да владее емоциите си и не си изпуска нервите всеки път, когато се вземат решения, които не му допадат." Той настоява Нинова да оттегли думите си срещу колегите си и да се извини, в това число и на колегите си социалисти. Лопес подчертава, че явно Нинова е решила, че в предизборна кампания всичко е позволено, но демократичните принципи трябва да се спазват, а тези, които не го правят, се наричат популисти. А тяхното оръжие за обидите. 

Лидерът от ЕНП казва, че отговаря на Нинова, защото уважава и обича страната ни и казва, че българите заслужават уравновесени, силни и уважавани политици. Затова очаква на изборите лидерката на БСП да разбере, че е способна да поеме отговорност за управлението на страната. 

 

 

Отговорът от лидерката на БСП не закъсня. 

"Радвам се, че следите действията на един скромен политик в България, без опит на европейската сцена, както сам отбелязвате. Изненадана съм обаче, че опитен европейски политик като Вас не е усетил какво се случва в света и в Европа. Вие продължавате да не разбирате, че народите ни не искат вече водачите им да обслужват интересите на корпорациите, а Вие направихте точно това с гласуването на СЕТА.", пише тя.

Тя претендира за правото си да "каже истината" - "заради вашите десни правителства, заради вашата бюрократична политика, Европейският съюз е в това състояние. Заради вас се случи Брекзит, заради вас се строят стени. Вие съсипахте прекрасната идея за Европейски съюз като наш общ дом. Не се съмнявайте, че това открито и честно мога да го заявя и там, при вас, очи в очи. Защото или ще променим Европа, или ще я загубим като цивилизационен избор".

Нинова декларира, че ако стане премиер няма да угодничи никому за потупване по рамото, а ще говори истината и ще зщитана интересите на България. И допълва:

"И моля, не си позволявайте да поучавате народа ми какъв лидер да си избере. Вие не сте ни началници. Аз вярвам, че ще избере най-добрият, а не онзи, който гледа на него като материал".

Нинова заявява още, че ще се извини за думите си, когато това поискат от нея "онези над 1500 български фирми производители, които фалирате с вашата подкрепа на мощните корпорации, или от българските синдикати, защото с това решение оставяте десетки българи без работа. Аз говоря от тяхно име". По думите й "ако да говориш от името на народа си и да не го предаваш е популизъм, то да, аз съм популист."