Американският президент Доналд Тръмп е изготвил преработена забрана за влизане в САЩ за гражданите на 7 страни с преобладаващо мюсюлманско население, предаде АП.

В страната вече ще имат право да влизат хора от тези държави, които имат американска виза, дори дотогава да не са я използвали.

Анонимен висш официален представител заяви, че указът, преработен от Тръмп, след като федералните съдилище скочиха срещу нея, се отнася отново за граждани на Иран, Ирак, Сирия, Йемен, Сомалия, Судан и Либия.

Новият указ няма да засяга притежатели на зелени карти и хора с двойно гражданство, едното от които е американско. Властите в САЩ вече няма да бъдат задължени да отделят и отхвърлят молбите на сирийски бежанци.

Официалният представител уточни, че указът може да претърпи още няколко преработки, преди да бъде подписан. Тръмп заяви, че той може да бъде обнародван тази седмица.

Указът на Тръмп, озаглавен "За защита на страната от влизане на чуждестранни терористи" бе подписан на 27 януари. Той предвижда спиране на приемането на бежанпци от Сирия за неопределен срок, а от други страни - да 120 дни. Документът също така забранява за 90 дни влизане в САЩ на граждани на страни, предизвикващи "особено безпокойство". Това са седемте държави, за които вече стана дума по-горе.

Този указ предизвика вълна от протести по целия свят.

Федералният съдия Джеймс Робърт от Сиатъл наложи временна забрана за изпълнението на указа, след като разгледа жалби на властите в щатите Вашингтон и Минесота.

Администрацията на Тръмп опита да оспори решението, но Апелативният съд го остави в сила. Заповедта на съдия Робърт е валидна за цялата територия на САЩ.