Книжният пазар на площад „Славейков“ вече няма да бъде целогодишен, а само през уикенда, и сергиите ще бъдат силно редуцирани. Промяната е част от мащабната реконструкция на централната столична улица „Граф Игнатиев“. Ремонтът започва в средата на юни и ще продължи до края на годината.

Щандовете, които в момента покриват повече от половината територия на площада, ще бъдат намалени. В момента на „Славейков“ търговците излагат книги на около 60 сергии, а след реконструкцията ще останат 15, научи „Площад Славейков“ от архитектурно-дизайнерска агенция А.Д.А., спечелили обществената поръчка за преобразяване на столичния център.

„Идеята е книгите да останат с временен характер, да не са разположени както сега тези чергила и то по средата. Искаме да се освободи пространство за провеждане на културни събития“, коментира пред „Площад Славейков“ главният архитект на София Здравко Здравков.

Новите маси ще бъдат ъглови и всеки модул ще може да бъде обслужван от двама търговци. Ще бъдат разположени под навесите – характерен елемент от новата визия на площада. По време на ремонта търговците ще бъдат преместени. Къде – обсъждат се четири варианта, но архитект Здравков смята да разкрие временната книжна дестинация едва когато мястото бъде прието и от търговците, и от новите им съседи. От Столична община се опитват да не влязат в конфликт и със заведенията, пред които да се разположат книжните сергии.

На площад „Славейков“ ще бъдат посадени още дървета.

В момента на площада растат 19 дървета, но се предвижда да бъдат посадени още 9. Короните им ще бъдат осветени. Предвидени са много места за сядане.

На „Славейков“ ще бъдат поставени вело стоянки и вело гардероби, ще има и Wi-Fi. Вместо колчетата срещу паркиране ще бъдат поставени гранитни кубчета.

Сред интересните нововъведения са подземните контейнери за боклук, които ще бъдат разположени на пресечките на „Графа“ – „Гладстон“, „Солунска“, „Дякон Игнатий“, „Луи Леже“.

Площад Славейков