Книгите ще освободят емблематичния столичен площад „Славейков“ за около половин година. Това предвижда проектът за мащабната реконструкция в центъра на София, която започва през месец юни и ще продължи най-рано до края на годината. Броят на сергиите на площада след ремонта ще бъде редуциран, за да бъде освободено място за събития, съобщи пред „Площад Славейков“ главният архитект на София Здравко Здравков. Лансира се и вариант книжният пазар на „Славейков“ да бъде временен и щандовете да бъдат нареждани само през уикенда. През останалото време площадът ще бъде място за разходка на столичани.

„Идеята за книжния пазар на площад „Славейков“ е да се реконструира, а сергиите да се намалят. И да бъде кампаниен – да не присъства там целогодишно – каза Здравков. – Целта е с подмяната на настилките този площад постепенно да придобие нови функции. Виждате как с подмяната на настилките на „Витоша“ хората се върнаха там – в момента на булеварда има 39 заведения за обществено хранене и всички хора, които идват в София, го приемат като място за срещи и за събития. Смяната на настилките ще върне хората.“

На въпрос дали ще бъде променена концепцията за книгите на „Славейков“, архитект Здравков отговори:

„Идеята е тези книги да останат с временен характер, да не са разположени както сега тези чергила и то по средата.“

Решението за площада е част от цялостното решение за ул. „Граф Игнатиев“ на Иво Пантелеев от архитектурно-дизайнерска агенция А.Д.А. – от площад „Гарибалди“ до Канала, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“. Настилките навсякъде ще бъдат еднакви. На „Славейков“ ще бъдат поставени навеси, под които ще бъдат разполагани щандовете за книги.

По време на реконструкцията търговците на книги ще бъдат преместени. Къде – все още не е решено. Обсъждат се няколко места, но арх. Здравков отказва да съобщи вариантите, докато не бъде избрано мястото. Търговците настояват да бъдат разположени в близост до жилищна сграда, за да ползват партерните етажи за складове за книги. Но пък много собственици на заведения и жилищни сгради отказват пространството пред тях да бъде затваряно от съоръжения.

Царският фонтан ще остане на площада, а до него ще бъде обособено пространство, на което може да се провеждат културни събития. В проекта се предвижда и стълбите на Столична библиотека да бъдат с функция на сцена за събития. Частта на площада откъм релсите ще бъде разширена и също може да бъде използвана за различни кампании.

„В момента, в който се промени качеството на едно градско пространство, се променя и видът на търговските обекти – обяснява арх. Здравков. – Инвестицията в градската среда подобрява автоматично качеството на магазините наоколо.“

Главният архитект на София споделя желанието си този тип пазари у нас да се провеждат като в големите градове на Европа – в събота и неделя:

„След това се сгъват сергиите, измива се площадът, събират се боклуците и си остава площад. Тези обекти са навсякъде в Европа – и в центъра на Лондон, и в Париж, и в Милано. Така е предвидено и в проекта на Иво Пантелеев, но в крайна сметка решението ще бъде взето от Общинския съвет“.

Проектът на архитект Иво Пантелеев предвижда броят на сергиите на площад „Славейков“ да бъде редуциран.

По проекта на архитект Иво Пантелеев се предвижда зеленчуковият пазар на „Графа“ да се премести от страната на жилищните кооперации. И също да бъде със сезонен характер или през уикенда.

Кои още улици ще обхване реконструкцията в центъра на София тази година – очаквайте в интервюто на архитект Здравко Здравков пред „Площад Славейков“.

Площад Славейков