Първият и последен президент на Съветския съюз и последен генерален секретар на КПСС Михаил Горбачов продава вилата си на брега на езерото Тегернзее, Бавария. Община Ротах-Егерн губи свой прочут съгражданин, съобщава мюнхенският в. “Зюддойче цайтунг”.

Михаил Горбачов

След 10 години ползване на имота от носителя на Нобелова награда за мир, дъщеря му  Ирина и семейството й вече са опразнили “малкия дворец Хубертус”. Вилата бижу е известна под това име. С продажбата е ангажирана агенцията за недвижими имоти Grund & Wohnen. Бъдещият собственик трябва да е милионер. В обявата на сайта на агенцията е посочена цена от 7 милиона евро с уточнението: “Имотът е в перфектно състояние, не се налагат никакви ремонтни дейности.”

Ирина Вирганска - дъщерята на Горбачов, е купила вилата през 2006 г.

Имотът се разпростира на 2600 квадратни метра, жилищната площ – на 600 квадрата. Отделно има 100 квадратни метра съседна постройка с гаражи. Вилата е триетажна, стаите са 17. В непосредствена близост е прочутото езеро Тегернзее, любимо място за отдих на германци и туристи от цял свят.
Вилата е строена през 1908 г, За последно е санирана век по-късно – през 2008 г.

Когато Михаил Горбачов е бил в имота, е живял в усамотение. Това твърди за “Зюддойче цайтунг” кметът на Ротах-Егерн Кристиан Кьок. През последните години обаче Горбачов рядко е навестявал вилата. А и вече е на 86 години и с доста разклатено здраве.

Местни жители споделят за изданието, че когато именитият им съсед е пребивавал в града, той с удоволствие и любезно е разговарял с тях. Срещали са се по време на разходки или в заведение. За последно са  видели Горбачов преди три години, когато с дъщеря си Ирина и внуците са похапвали морски дарове и риба в ресторанта към аквариума в Бед Висзее.

Заради влошеното си здраве Михаил Горбачов не е събрал сили да пристигне през януари 2016 г. в Ротах-Егерн, за да му връчат Голямата награда на медиите, за което се извинил писмено. 

Статуетката с надпис “Диалог” му бе връчена на специално организирана от германската страна церемония в Москва. В словото си известният издател Волфрам Вимер посочи, че високата награда е израз на отдаване на заслуженото на Михаил Горбачов като хвърлящ мостове и помирител, неизменно стремящ се към диалог.

Да се върнем на темата.

Всъщност “малкият дворец Хубертус” е купен през 2006 г. на името на дъщерята на Горбачов – Ирина Вирганска. След смъртта на майка й  Раиса, покосена през 1999 г. от левкемия, Горбачов е намерил утеха сред природата около Тагернзее. Така се стига до решението за закупуване на малкия замък.

Община Ротах-Егерн губи свой прочут съгражданин в лицето на Горби.

След опразването му от Ирина и семейството й сега “руската колония” в община Ротах-Егерн намалява. Вниманието привлича една друга персона – олигархът и приближен на Путин Алишер Усманов. Неговото състояние се изчислява на 14,4 милиарда долара. Той притежава луксозна вила на брега на Тагернзее.

Според запознати семейството на Ирина Вирганска няма намерение да напуска Бавария, тъй като има друг имот, също в близост до езерото Тегернзее.