В петък 11-годишно момиченце почина след сбиване в 52-ро ОУ „Цанко Церковски". Инцидентът е станал по време на междучасие, когато учителката не е била в класната стая.

Пред Нова тв директорът на училището столицата Данчо Калапиш разказа, че след инцидента детето не се е оплакало, че не се чувства добре.

 „Никакви признаци не е имало момиченцето на дискомфорт. Едва към 16.30 часа учителката е забелязала, че има промяна в настроението на детето и решава да го заведе до лекарския кабинет. Преди това тя е знаела, че имало инцидент, но не е имало признаци на видим проблем у детето”, разказа директорът.

В  16.30 часа в училището вече няма медицински специалист. Аз извиках спешна помощ, след като детето загуби съзнание и си глътна езика. 30 минути чакахме линейка. В рамките на тези 30 минути детето си гълташе езика три пъти.  Първият път езикът беше изваден от охранителя, а вторите два пъти – от родителите на момиченцето”, обясни той. 

От столичната спешна помощ са категорични, че линейката е пристигнала в училището 8 минути след подаването на сигнала. 

Калапиш коментира и защо в 16.30 часа училището не е имало медицинско лице.

 „Нашето училище има право на медицински работник, който да работи 4 часа в училището. От бюджета на училището плащаме на медицинската сестра да работи още 4 часа, но тя работи от 8.00 до 16.15 часа. Това е много голям проблем във всяко училище с по-малко от 800 деца”, заяви директорът. 

„До 14.30 часа с децата бяхме навън. След това имаше междучасие. Когато се връщах от учителката стая, момиченцето ми обясни, че са се сбили с момчето. Тя го е ударила и той я е ритнал в корема. Тя не ми даде индикации,че й е лошо.

Беше разстроена от това, че са се скарали. Помоли ме да я преместя на друг чин. Аз говорих с момчето и му направих забележка и след това започнахме часовете по самоподготовка. Към 16.30 часа видях, че момичето не е в настроение, отидох при нея и тя ми каза, че я боли корема”, разказа учителката Ваня Блъскова.

"Към 18.45 ч. в столичната полиция е получен сигнал от болница за починало дете. По първоначални данни, 11-годишно момиче е постъпило в медицинското заведение с оплаквания от болки и споделило, че е пострадало по-рано през деня. Полицаи от Шесто РУ и от СДВР изясняват обстоятелствата, свързани със случая", съобщиха от МВР.

Старши комисар Младен Маринов, директор на СДВР описа случая така:

"11-годишно момче нанася удар на 11-годишно момиче в областта на корема. По-късно на момичето му прилошава. Вика се линейка. Правят се опити за оказване на първа медицинска помощ. Не са успешни. Детето е откарано в "Пирогов", където незабавно предприемат действия за реанимиране на детето. След около час и половина момичето почива. Към момента има образувано следствено дело. Продължават процесуално-следствени действия."

Образуваното досъдебно производство е срещу неизвестен извършител.