Вече има създаден механизъм, който описва всяка стъпка при предстоящо закриване на районни прокуратури и разкриването на териториални отделения. Това съобщи днес главният прокурор Сотир Цацаров на членовете на прокурорската колегия на ВСС.

"Той включва цялостната работа, която би следвало да бъде извършена - от кадровите до последния материално-битов въпрос", обясни Цацаров, цитиран от "Правен свят".

Механизмът е създаден от работна група начело със заместничката му Пенка Богданова. Той ще бъде обсъден следващата седмица по апелативни райони.

"Няма да се изземват правомощията на колегията, а и идеята е хората да бъдат запознати с това как ще се случват нещата", стана ясно още от думите на Цацаров.

Той подчерта, че механизмът не съдържа конкретни предложения коя прокуратура да бъде закрита и къде да има териториални отделения, а решенията на практичните въпроси, които съпътстват този процес.

Разработването на механизма е поредната стъпка към предстоящото окрупняване на прокуратури, като част от оптимизирането на т. нар. съдебна карта.

То стана възможно след решение на Конституционния съд по питане именно на обвинител № 1, с което прокуратурите бяха "отвързани" от съдилищата и стана ясно, че не е нужно да следват механично 1 към 1 тяхната структура.

Затова пък прокурорската колегия реши на следващото си заседание да изслуша шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев и заместниците му май за там нещата отиват на равързване на кесията. Предложението за това беше на Цацаров.

"В специализираната прокуратура нещата вървят на все по-добре", заяви обвинител №1, но посочи, че Гешев е поставил много проблеми, които трябва да бъдат решени.

Той е поискал увеличаване на щата за прокурори и служители. Спецпрокуратурата имала и искания за материално-техническо осигуряване.

Иван Гешев е прокурорът, който започна делото "КТБ" и после то си "отиде" с него в спецпрокуратурата, като за целта Цветан Василев и сие се оказаха "организирана престъпна група".