Зоран Заев - лидерът на македонския Социалдемократически съюз (СДСМ) обвини президента Георге Иванов, че е извършил държавен преврат, предаде БНР.

Поводът за нападките бе вчерашният отказ на държавния глава да връчи на Заев мандат за съставяне на ново правителство. Иванов се мотивира с това, че лидерът на СДСМ е получил подкрепата на албанските партии в страната. В замяна той им обеща да следва "албанската платформа". Тя предвижда въвеждането на албанския като втори официален език в Македония. В момента той е официален заедно с македонския в ези общини, в които албанското население съставлява 25 на сто или повече.

Стотици хора отново протестираха снощи в Скопие.

Георге Иванов каза, че документът е изработен с външна намеса. Той имаше предвид Албания.

Същевременно Али Ахмети - лидерът на Демократическия съюз за интеграция (ДСИ), призова политическите партии и институции да намерят възможно най-доброто решение за излизане от кризата, предаде БГНЕС. В профила си във фейсбук той написа, че "албанската платформа" (общата декларация на албанските партии - б.р.) в нито една точка не застрашава цялостта на страната. Никъде в нея не става въпрос за федерализация или подялба, изтъква Ахмети.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан призова всички македонски политически лидери, включително  президента, да зачитат резултатите от последните избори.

"В демокрацията трябва да се приема парламентарното мнозинство, дори тогава, когато това не ви харесва", написа той в туитър.

Трета вечер поред в Скопие се проведоха протести. Те са свикани от организацията за гражданска инициатива „За обща Македония“. Няколкостотин души извървяха разстоянието от сградата на правителството до централата на СДСМ.