"Ако БСП спечели изборите и бъда министър-председател, отивам в Брюксел и заявявам: Господа, следващия път, когато подложите на гласуване санкциите срещу Русия, България ще наложи вето".

Това заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на партията. Тя допълва, че чака лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да изрази неговата теза по този въпрос.

В своя чл. 24 (глава 2 на дял V) Договорът на ЕС предвижда, че: "Общата външна политика и политика на сигурност е предмет на специфични правила и процедури. Тя се определя и прилага от Европейския съвет и от Съвета, които решават с единодушие, освен в случаите, когато в Договорите е предвидено друго"(подчертаването е наше - бр.).

Според чл. 215 от Договора за функциониране на ЕС: "Когато решение, прието съгласно глава 2 на дял V от Договора за Европейския съюз, предвижда прекъсването или ограничаването, изцяло или частично, на икономическите и финансови отношения с една или няколко трети страни, Съветът, като действат с квалифицирано мнозинство (подчертаването е наше - б.р.), по съвместно предложение на върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и на Комисията, приема необходимите мерки.

Възможност държава-членка да наложи вето има, когато решението изисква единодушие.

Юлиана Николова, директор на портала europe.bg, коментира изказването на Нинова така: "По отношение на ограничителните мерки на ЕС към трети държави в т.ч Русия, тя като премиер ... не може да наложи вето".

Николова се позова на член 215 от Договора за функциониране на ЕС, за да посочи, че има изключения от правилото за единодушие при вземането на решения във външната политика на ЕС и по-специално при налагането на ограничителни мерки.  

Въпросът с ветото бе поставен още на конгреса на БСП от Светлана Шаренкова. Тя поиска идеята за такова вето да се запише в предизборната платформа на БСП, но това не бе дпуснато до гласуване.

Нинова коментира проваления дебат с Борисов. Тя заяви, че ще го води задочно. Нинова обясни, че експертите на двете партии водят своите дебати ежедневно в различни медии.

"Ще провеждам дебата с Борисов задочно оттук нататък. От всяка точка на България, в която се намирам, ще заявявам своята позиция и ще чакам отговор", каза Нинова.