Директорът на ФБР Джеймс Коми поиска министерството на правосъдието на САЩ публично да опровергае твърденията на президента Доналд Тръмп за подслушването му, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Тръмп обвини предшественика си Барак Обама, че е разрешил подслушване на телефонните му разговори преди президентските избори през 2016 г.

Според "Ню Йорк таймс" искането на Коми е свързано с това, че думите на Тръмп хвърлят сянка върху ФБР. Според директора на бюрото от неподкрепените твърдения на президента може да се направят изводи, че ведомството е нарушило закона, като поставя подслушване без разрешението на съда в нюйоркския небостъргач "Тръмп тауър". В тази сграда, собственост на милиардера, бе неговият щаб по време на кампанията.

В неделя Белият дом разпространи изявление, в което се обърна към Конгреса с искане за разследване по повод евентуално превишаване на пълномощията на изпълнителната власт при президента Обама. Според експерти подслушване може да се установи и без одобрението на Обама, но с използване на възможностите на специализиран съд, подпомагащ контрашпионажа. Другата възможност е данните за разговорите на сътрудниците на Тръмп да са станали известни чрез следене на телефони на трети лица.

Бившият главен прокурор на САЩ (2007-2009) Майкъл Мюкейзи смята, че действително е имало следене в "Тръмп тауър" в Ню Йорк, но не по разпореждане на Обама.

"Президентът (Тръмп - б.р.) бе неточен, като твърдеше, че Обама е наредил да се подслушва "Тръмп тауър". Но, мисля, че той е прав, че е имало подслушване", каза Мюкейзи пред телевизия Ей Би Си.

Бившият говорител на Белия дом Джош Ърнест пък смята, че Тръмп иска с раздухването на скандала за някакво подслушване с разрешението на Обама само да отвлече вниманието от проблемите, с които се сблъсква днешната американска администрация.