"Ако български граждани отидат в Украйна, за да воюват на страната на проруските сепаратисти в Донбас, те трябва да знаят, че рискуват най-малко 8 години затвор, и то само за принадлежност към терористични формирования."

Това заяви специално за Клуб Z Тарас Березовец - съветник в Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (РНБУ). Той участва в дискусия на тема "Влиянието на Русия в Европа", организирана от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) - София.

Съвсем наскоро на 13 г. затвор в Украйна е бил осъден бразилски гражданин. Различни срокове затвор са получили граждани на Испания и Сърбия. Березовец няма данни дали в Украйна се сражават българи.

Бразилецът е бил записан на видеоматериали, разпространени в интернет. В тях той се хвали с убийства на украинсик военнослужеши. След като е бил заловен от властите, южноамериканецът е признал вината си.

Тези хора са заловени в рамките на хайка на украинското контраразузнаване. То арестувало стотици хора, обвинени в терористична дейност.

"В Украйна вече е прието по-строго законодателство за участие в терористични организации. Самото наемничество вече е тежтко престъпление. Дори български или други чужди граждани да не са извършвали никакви други престъпления, т.е. не са воювали срещу украинската армия и не са убивали нейни военнослужещи, те ще бъдат осъдени само за това, че са наемници, и за това, че са участвали в дейността на организации, официално обявени в Украйна за терористични", предупреди Тарас Березовец.

Той уточни, че за терористични се смятат всички сепаратистки военни формирования, действащи на териториите на т. нар. Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР).

"Това престъпление се наказва най-малко с 8 години затвор. В Украйна няма смъртна присъда и най-тежкото наказание е затвор до живот. Има няколко души с такива присъди - те са признати за виновни в убийства, изтезания и изнасилвания. Но засега това са само украински граждани."

Преди година Украйна разпозна българския гражданин Георги Близнаков като наемник в проруски батальон в ДНР, участвал в убийства на украински граждани и в мъчения на военнослужещи от бившата съветска република. Това стана, след като той бе арестуван за побой над шофьор на софйското околовръстно шосе.

Наскоро адвокатът на Близнаков заяви, че той отново се намира в Украйна, след като изчезна от България през август 2016 г.

Българските и другите доброволци, сражаващи се на страната на сепаратистите в Донбас, са идентифицирани от украинския сайт "Миротворец". Там фигурират общо 9 наши граждани. Само трима от тях обаче са обвинени за участие в бойни действия. Това са споменатият вече Георги Близнаков, Димитър Големанов и Красимир Дечев.

В списъка на "Миротворец" е и депутатката от "Атака" Магдалена Ташева. Тя е попаднала там като международен наблюдател на непризнатите от Запада избори в ДНР през 2014 г.

Още през август 2014 г. Денис Пушилин - един от лидерите на ДНР, заяви пред Клуб Z, че български доброволци воюват на страната на сепаратистите в Украйна. Той обаче отказа да даде подробности.