Жители на Белене се обявиха срещу настаняването на семейство бежанци от Сирия в техния град, съобщи бТВ. Наскоро подобни вълнения имаше и в Елин Пелин.

Семейството е напуснало Дамаск преди година, след като домът му е разрушен. Минава Турция и Гърция легално. То е единственото от 7000 други, което е пожелало да се засели в България. Получило е обещания за сигурност и образование за децата.

У нас четиримата попадат в лагера във Враждебна, а Агенцията за бежанците се свързва с отец Паоло Кортези от католическия храм в Белене, който вече е изявил желание да приюти бежанци.

Семейството първо гостува в града за пет дни и му харесва. Посрещнато е по стара българска традиция с хляб и сол от около 300 миряни. Днес то вече има адресна регистрация там и е настанено в католическия храм. Но се страхува да излезе на улицата.

"Срещу тях не е скочило половин Белене, както се твърди, а един човек – г-н Красимир Тодоров, и 20 негови приятели", каза отец Паоло.

Тодоров е общински съветник. Проблемът със сирийското семейство възниква на общинска сесия, на която е поставен въпросът защо отец Паоло не е попитал дали може то да бъде настанено на територията на общината.

Красимир Тодоров

Самият Тодоров обаче каза, че няма нищо против бежанците, а е против това, че се прави нещо без знанието на кмета, на общинския съвет и без да се пита обществото дали е съгласно.

"Хората се страхуват, че като се настани едно семейство, след него ще тръгнат още 50. Това са страхове и опасения, които те споделят яростно в социалните мрежи", каза Тодоров.

Той отрече да е заплашвал отец Паоло. И заяви, че не е расист или ксенофоб, тъй като самият той е женен за жена от турски произход.

"Не сме се допитали, защото това не е предвидено в закона. Действали сме според законите. Това е все едно един човек да отиде в Плевен например, да наеме апартамент, да подпише договор – той няма да пита всички плевенчани съгласни ли са да живее в града им", отговори отецът.

И изтъкна, че желанието да приюти семейство бежанци не е негово собствено, а на цялата католическа църква.

"В Италия католическите енории са настанили 30 хил. бежанци. Решение на католическата църква в цяла Европа. Аз съм представител на католическата църква, една международна институция с милиард и половина хора в нея. Познавам беленчани като мирни хора, спокойни хора", каза отецът.

Той допълни, че семейството вече е решило да напусна Белене.

"Аз искам да кажа на българите да бъдат спокойни, това семейство днес си отива от Белене. Благодаря на г-н Тодоров и на неговите 20 приятели, които са най-лошата част на обществото в Белене", обясни отец Паоло.

Според него сирийското семейство не иска да живее на това място, "където има тези бунтовници, където се страхуваме, не искаме нашите деца да бъдат псувани и дискриминирани". Отецът допълни, че бежанците не искат да живеят в това "малко пещерно село на брега на Дунава" и вероятно ще се преместят в някои "по-цивилизован град" като Велико Търново или Плевен.

"Аз, италианец, съм ги посрещнал с вашата традиция за хляб и сол заедно с 300 души от енория", каза Паоло.

Той заяви, че ще инициира подписка за оставката на кмета на Белене, защото той е подкрепил на площада протестите, на които се е веело руско знаме.

"Пред сградата на общината едно руско знаме, срам и позор. Пред нашата църква има само едно знаме - нито е на Ватикана, нито е на моята обичана Италия, а на България", каза отецът.

Той заяви, че като ответна реакция ще спре помощите за местните хора.

"Идват от пет години война и не искат да продължават да живеят със страх, със заплахи. Може би днес някой ще танцува за победата, но това според мен е голяма загуба за обществото. От днес католическа църква спира всяка помощ на гражданите. Ние всяка година помагаме на жители на Белене с повече от 100 хил. лева дарения", каза отец Паоло.