Аз г-жа Нинова я уважавам за това – как успя да пребори всички там червени мобифони и да си подреди партията. Оттам нататък аз съм се съсредоточил в друго - мога много да атакувам партията й, но нека друг да го направи.

За Европа – мен ме е страх, че България с едно ново управление може да включи на задна. Имаше един стар виц - че след 45 г. социализъм не само назад, а и настрани.

Това сподели лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в студиото на бТВ по повод най-големия си страх: Европа на няколко скорости.

България до момента е била на първа скорост – не само с изпълнени Маастрихтски критерии, с най-нисък дефицит, с ниска безработица... Но не съм съгласен – и тука вместо гузно да говорим, че някой иска да ни прави на втора или трета скорост, ние трябва да седим там на първа. Трябва веднага да влезем  в чакалнята на еврозоната.

Той обясни и къде вижда големия ни шанс:

На Гърция кредитният рейтинг е боклук, на Турция кредитният рейтинг е боклук, виждате в Македония какво става, в Румъния са всеки ден на улицата - описа положението бившият премиер. 

На въпрос - готов ли е да управлява трети път, той каза, че смята, че която партия спечели предсрочните избори, лидерът й трябва да стане министър-председател.

Ние неслучайно върнахме управлението или властта на хората – да кажат какво искат. Ако искаме да няма задкулисие – някой съвет някъде тайно да управлява и долу някакви министри или премиери да тичат само да се консултират, лидерът на партията, която победи, трябва да стане премиер. Това е политическата отговорност на партията.

Той изрази увереност, че ГЕРБ е в много добра форма и вярва, че ще спечели изборите.

Най-невярното е, че предизборната кампания е кратка – всъщност тя е най-дългата. Тя започна още преди президентските избори. И отговорът, който трябва да се търси от всеки един от лидерите, е на 27 март какво ще говорим, какво ще предложим? 26-и ще мине с голямото напрежение. 

Умението, в зависимост от ситуацията, е да намериш повече партньори, по-стабилни партньори и да направиш правителство - това е голямата цел.

Това каза Бойко Борисов по повод визията си за след изборите.

Той най-бурно реагира на изказванията на Нинова, че е страхливец и че е бил до Тодор Живков. На първото отговори, че "винаги пръв е влизал в огъня" и призова сегашния директор на пожарната Николай Николов да го потвърди. И също така - че няма един изгубен пожарникар по негово време.

Аз с Тодор Живков съм се запознал, когато падна от власт, когато всички избягаха от него, когато беше опасно да седиш до него. Тогава наеха моята фирма. По това време г-жа Нинова е върл активист на СДС. И всичките комунисти избягаха в СДС. 

Значи, когато тя е била в СДС и никой не е искал да заведе Тодор Живков до затвора и аз съм отишъл, това трябва да е пасив за мене? Или е било смелост? Това са глупости!

Борисов дори призова да отидат и да му снимат картончето, което сам си видял, като станал главен секретар, и на което пише: "Внук на враг на народната власт, монархо-фашист. Никога да не се допуска до ръководен пост." "Ако ние - ГЕРБ, като бяхме на власт, бяхме направили така с техните деца и внуци", попита риторично той.

Аз врагове нямам в политиката, имам опоненти. И битката не е между мен и г-жа Нинова, а между БСП и ГЕРБ. Между дясното и лявото. Та, не знам що е този зор да се превърне в лична битка. Аз винаги съм давал път на жените, но в края на краищата има едни граници, на които трябва да се спрем.

Той предупреди, че най-интересно е какво очаква новия парламент:

"Имайте предвид, че още първия ден след създаване на парламента той ще бъде подложен под огромен натиск." Борисов напомни, че има предвид референдума.

И ако политиците си мислят, че това ще се игнорира и ще се забрави, това няма да се случи. Затова имаме второ нещо или втори проблем – колко дългосрочно трябва да е следващото правителство, за да може да се проведат изборите по това, което 2,5 млн. души са заявили? 

Борисов нарече това, което се случва, "поголовна сеч" от страна на правителството на Огнян Герджиков и каза, че е тъжно, когато полицаи си хвърлят медалите (имайки предвид директора на ОДМВР-Перник, б.р.). По повод занулената реформа на Петър Москов той каза:

Г-н Семерджиев се е разпищолил така, все едно 10 години ще е министър. Това, с което атакуваше Москов, той го прави за 3 години напред – за ваксини, за други неща... И това ще мине.
Истинският проблем ще дойде на 27-и – когато парламентът ще е под натиск за референдума и когато няма да има избор – трябва да се правят правителства. Тогава ГЕРБ ще е в по-привилигерована позиция, защото сме работили през последните години с патриоти, с  реформатори – имаме възможност за повече маневри. 

Борисов не прие забележката на водещия, че са се провалили в сектор "Сигурност".

В предишния мандат ние наследихме отвличания, магистрални грабежи. Но излязохме от управлението с един етикет – полицейщина, незаконни подслушвания... За всичко друго може да се обвини МВР, но дори и президентът Радев след изборите каза, че изборите са били най-честните.

Той каза, че Румяна Бъчварова не само, че не е била провал, а е успокоила системата. И премина на тема президентските избори.

Реформаторите и патриотите искаха на всяка цена да останат в управлението! Но ние казахме след президентските избори - народът да каже с кого иска да се управлява. Моралът е най-важното.

Цецка Цачева е лично моя грешка. Защото аз разглеждах президентските  избори - че там трябва да отиде подготвен човек. Както казва Камен Донев - и това не е обезателно лошо. Моята грешка е, че не отидох на нито една предизборна среща. Оставих г-ж Цачева и Цветанов сами да обикалят.

Бившият премиер каза, че няма как след изборите ГЕРБ да управлява с ДПС.

ДПС винаги работи с една или две стъпки пред другите партии. И този, когото подкрепиха за президент, неговата партия ще прави коалиция... Ние не (в смисъл че няма да се коалират с ДПС, б. р.). Но неслучайно колегите от БСП, като ги питате, те започват да шикалкавят на тази тема. Какво казват: "Ние ще питаме нашите членове какво ще кажат." Ама кой ще брои гласвете?!

Все едно ние да кажем: "Ще питаме нашите членове." Ама Цветанов ще преброи накрая какво са казали.

 Борисов коментира и скандала с джиповете "Тойота Секвоя", в които се оказа, че той кара един от тях, макар и купени от горските стопанства. 

Аз с този джип - 100 пъти обясних - возих Дейвид Камерън! Човекът още има уплах... Виктор Орбан возих. Щото, като ги разходиш по границата така, по-бързичко, те виждат Турция и Гърция отблизо. И вследствие на това 160 млн. евра! 320 млн. лв. Виктор Орбан ни беше като адвокат, каза той по повод дадените евросредства за засилване на охраната на външната граница.

"Много ясно си личи подкрепата на ДОСТ от страна на турската държава – не е редно да е така", коментира той скандала с посланик Гьокче, който бе привикан във Външно.

На последните блицвъпроси в студиото той отговори, че Румяна Бъчварова няма да е еврокомисар, предложен от ГЕРБ. И още - че внучето Бойко "ходи, танцува, прави разни такива смешки – само иска майка си".

Преди това той се възмути на карикатура от "Прас-прес", на която са под завивките с Корнелия Нинова, и "върна топката" към въпроса за внучето: 

Добре, че не гледа карикатури, че щеше да се отчае от дедо си, като види с какво си ляга. 

Борисов допълни, че малкият му казва "дядо", а пък той му отговарял: "Не е страшно да си дедо, лошо е с баби да спиш."