Банево е квартал на Бургас. Все по-предпочитан - много бургазлии с възможности избират да живеят в къща и в по-спокойна среда там. Кварталът до скоро обаче нямаше канализация. През 2013 г. община Бургас започна мащабен и похвален проект.

15 април 2013 г. "Започна реалното изпълнение на "Интегриран проект за подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води на кварталите Банево, Ветрен и Минерални бани, гр. Бургас". В първата копка участваха кметът Димитър Николов и ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда" Мария Лазарова", съобщават на сайта на общината. 

Проектът се финансира по ОП "Околна среда" 2007-2013 г., съфинансирана от Кохезионния фонд на ЕС и е на стойност 30 951 630,57 лв., от които безвъзмездна финансова помощ 29 221 434,42 лв. и участие на Община Бургас с 1 730 196,15 лв. Строителството трябва да приключи до края на 2014 г., а срокът за изпълнение на целия проект е 41 месеца. Бенефициент по проекта е Община Бургас в асоциирано партньорство с "ВиК" ЕАД, гр. Бургас.

Първа копка. Жителите на кв. Банево, Ветрен и Минерални бани са щастливи, защото ще имат вече нормална канализация.

"След окончателното полагане на ВиК - тръбите улиците ще бъдат асфалтирани. Впоследствие ще свържем и вилните зони към канализационната мрежа, 30% от тях са с постоянно живеещи", казва кметът Димитър Николов.Започва голямото строителство и копане, а жителите на кварталите са призовани към търпение, което те приемат с охота. Поне в началото. 

Водният цикъл на Банево се оказва обаче безкрайно начинание. И въпреки обещанията асфалт по улиците все така няма. Настилката след ремонтните работи е чакъл и изглежда, че никой не смята да асфалтира. В края на 2016 г. жителят на Банево Кирил Казаков решава любезно да попита общината кога се очаква асфалтиране на ул. "Батак", на която живее. 

Отговорът на зам.-кметицата по строителството инж. Чанка Коралска обаче е недвусмислен: "Всички видове строително-монтажни работи, включително възстановяване на съществуващи настилки са изпълнени".

Тук може да прочетете и пълния отговор на инж. Коралска, който е от дата 17 февруари 2017 г. 

 Ето и снимки на състоянието на настилката към днешна дата (и към получаването на отговора). На тях ясно се вижда какво е състоянието на настилката:

На 20 февруари 2017 г. след получаването на озадачаващия го отговор Кирил Казаков пише ново писмо до общината, в което се казва: "Написаното от Вас категорично не отговаря на действителността, защото при ежедневното си преминаване през уличната квартална мрежа с невъоръжено око е видно, че не са възстановени всички съществували настилки". 

След като случаят нашумява медийно и зам.-кметицата дава допълнителни пояснения какво разбира "под съществуващи настилки". От думите ѝ се разбира, че възстановяването е до чакъл, защото преди това на улицата не е имало асфалт или той е бил в толкова лошо състояние, че на практика не е асфалт.  Пред Gramofona.com тя уточнява, че асфалтова настилка засега не е предвидена, защото при европейски проекти общината има право да прави разходи само за възстановяването на настилките във вида, в който са били преди разкопаването.

„За улица „Батак“ в предварителния списък и оглед, който има е записано, че там няма трайна асфалтова настилка. Възможно е и в годините назад тази улица да е била асфалтирана, но тя да е била с доста амортизиран асфалт, така че в протокола е записано, че там няма асфалт. Т.е. ние няма как да възстановяваме там асфалт“, разяснява тя.

Според снимки от Google maps, които предоставят жители на Банево, ул. "Батак" преди ремонта изглежда с доста приличен асфалт - за който могат да мечтаят редица централни софийски улици.

"Батак" преди разкопаването.

Разминаването между действителността и документите на общината е видно. Асфалт или чакъл? Битката за настилката на ул. "Батак" продължава.

Любопитна подробност е, че правилата, дефинирани от зам.-кметицата явно не важат за всички улици в кв. Банево. Малката задънена улица "Перущица" получава асфалт - въпреки че преди това настилката ѝ не е била дори на ниво чакъл. Според местните хора, именно на тази уличка живеят хора с високи постове в общината, като единият от тях е на зам. кмет в областта на образованието и културата

Асфалт по ул. "Перущица". Асфалтирането тук е с внушителни размери - влиза и в двора на тази къща.

"Неизпълнението на ангажиментите от страна на Община Бургас опорочава основната идея на този проект - благоустрояване на квартала с цел подобряване живота на населението и вместо да създаде интеграция, създава излишна махленска конфронтация. Жалко! Много жалко!", резюмира пред Клуб Z Кирил Казаков настоящата ситуация.