Политическият съвет на Нова Република реши да свали политическото доверие от кмета на община Белене Милен Дулев, който прогони от града свещеника Паоло Кортези и отказа да подслони семейство сирийски бежанци със законен статут.

Нова Република не приема агресията и омразата да изместват диалога между гражданите. Заставаме зад каузите, които отец Кортези защитаваше в България – разпространение на християнските ценности, изследване на комунистическото минало и почит към жертвите на тоталитарния режим.

Кметът на Белене бе издигнат от местна коалиция, в която участваха десноцентристки партии, включително и Демократи за Силна България. Днес ДСБ и много от издигналите кандидатурата на г-н Дулев десни граждани са в Нова Република. Не можем да носим политическа отговорност за кмет, който подкрепя група самозвани лъжепатриоти, които налагат агресия и омраза, наметнати с чужди знамена.

Истинската причина за прогонването на отец Паоло Кортези е неговата отдаденост на каузата за издигане на Парк-мемориал на жертвите на комунизма на мястото на бившия лагер в Белене. За тази дейност отец Кортези получи почетния знак на Президента от Росен Плевнелиев.

„Убеден съм, че вярващите българи - православни, католици, евангелисти, мюсюлмани - ще застанем в защита на доброто, на вярата, на общочовешките ценности", коментира председателят на Нова Република Радан Кънев.

Водачът на листата на Нова Република в област Плевен Мартин Димитров дори поиска оставката на Милен Дулев заради нецивилизованото отношение към християнски свещеник и ненужната агресия към семейство чужденци.

„Първо съм християнин, а след това икономист, политик, баща, гражданин. Трябва да изградим общество, в което свещеникът, отецът и пасторът са уважавани за своя труд да разпространяват християнските ценности и да правят света по-добър", каза Димитров.

Политическият съвет на Нова Република предлага на страховете на хората да се отговори с истинска реформа на МВР, която да премахне чадъра над каналджийската мафия. Тогава границата ще бъде наистина пазена, а гражданите ще бъдат спокойни. Насочването на агресията към отделни семейства, избягали от войната, е опит за прикриване на тоталната неспособност на МВР и службите да гарантират сигурността в България. 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ