Петролът от сорта "Брент" падна под 51 долара за барел за първи път от ноември 2016 г. насам, предаде "Интерфакс".

Такава е стойността на майския фючърс на сорта днес. След като през миналата седмица тя падна почти с 9 на сто, днес се понижи с още един процент.

Цените на петрола скочиха в края на миналата година, след като през последните два месеца страните членки на ОПЕК постигнаха договорка за стабилизирането на пазара помежду си, а след това и с редица държави извън организацията.

Стойността за барел започна да пада от 8 март, след като Министерството на енергетиката на САЩ публикува данни за петролните запаси на страната. Тогава стана ясно също, че намаляването на добива в страните от ОПЕК и присъединилите се към споразумението държави се е оказало недостатъчно за намаляването на доставките на "черно злато" за Съединените щати.

В момента инвеститорите са разтревожени, че увеличаването на американските резерви до рекордни обеми свежда до нулева ефективността на действията на члеките на ОПЕК и други големи производители за намаляване пренаситеността на пазара с гориво.

Поредната среща на международната организация ще се състои във Виена на 25 май.

През миналата седмица броят на работещите петролни платформи в САЩ се увеличи с 8 и те станаха общо 617, съобщи компанията "Бейкър Хюз". През последната година те се увеличиха с 202.

Според Министерството на енергетиката във Вашингтон обемите на добива на петрол в страната са скочили на 9,09 милиона барела на ден. Това е максималният показател от февруари 2016 г. насам.