Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение за привличане на д-р Валентин Павлов като обвиняем за престъпление по чл. 123, ал.1 от НК (убийство по непредпазливост, б.р.) по разследване на Софийската градска прокуратура. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

Зъболекарят д-р Павлов е водач на листата на "Реформаторски блок - Глас народен" в Перник за парламентарните избори на 26 март. Съставът на деянието, по което го обвиняват, звучи така: "причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност". По този член от НК се предвижда наказание от до 5 г. затвор.

Самото досъдебно производство е старо - от 16 септември миналата година, става ясно от съобщението на прокуратурата. По това време д-р Павлов бе депутат от Реформаторския блок, в който след това реши да остане след раздялата с ДСБ. По време на мандата на 43-тия парламент няма данни прокуратурата да му е искала имунитета.

Самият д-р Павлов нашумя преди години, когато холивудската звезда Силвестър Сталоун го избра за свой стоматолог, при когото лекува зъбите си за първи път по време на снимки в София.

Досъдебното производство е срещу...

"...медицински специалисти, причинили смъртта на 14-годишния А. И. Поводът за образуване на досъдебното производство е постъпила в СГП молба от бащата на починалото дете, в която се съобщава, че на 14 юни 2016 г. след стоматологична оперативна интервенция на 14-годишния му син в софийска стоматологична клиника детето не е излязло от поставената му пълна упойка и след транспортирането му в болница „Пирогов“ е починало." 

Според обвинението д-р Павлов, който е извършил операция на киста в челюстта на детето, е насрочил интервенцията под пълна упойка без консултация с анестезиолог. Клиниката пък не разполагала с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна анестезия, в случай че възникне усложнение, а самият доктор...

"... е знаел за това като съсобственик и бивш управител на клиниката". Не били проведени и задължителни по стандарт консултации с кардиолог и педиатър, както и с алерголог във връзка с евентуално наличие на алергии; не са били спазени и изискванията за предоставяне на „информирано съгласие“ – информиране на родителите за възможните рискове при предстоящата операция и поставената упойка", допълват от държавното обвинение.

След упойката състоянието на детето се влошава рязко, вероятно заради анестезията. Описано е и действието на въпросния препарат. Според съобщението на прокуратурата "в продължение на около час анестезиологът д-р Филипова не прилага „дантролен натрий“, който не бил наличен в клиниката въпреки изричното предупреждение в листовката от опасност анестетика да предизвика у пациента именно това състояние, което е по-често срещано именно при деца".

Анестезиоложката също е подведена под отговорност по същия член от Наказателния кодекс заедно с управителката на клиниката и съпруга на д-р Павлов за неизпълнение на медицински стандарти.

От прокуратурата твърдят още, че стоматологът не е повикал надеждна линейка с оборудване, за да закара детето в "Пирогов", където малко по-късно детето умира. 

Кандидатите за депутати имат имунитет по време на кампанията за избори. Ако ЦИК уважи искането на прокуратурата за снемане на защитата на д-р Валентин Павлов, разследването ще продължи, припомнят още от държавното обвинение.

Според медийни публикации след трагедията с детето родителите са отказали да се направи аутопсия. Тогава д-р Павлов е цитиран, че момчето е син на негова съученичка, операцията е била планова и всичко е било по правилата на медицината.