Двама турски граждани бяха експулсирани от България, а на трети беше забренено влизането у нас. ДАНС ги обяви за опасни за националната сигурност.

"Този, които ще бъде експулсиран от страната, в Шуменско е локализиран от органите на МВР, в сътрудничество с ДАНС", заяви служебният министър-председател Огнян Герджиков.

Още един турски гражданин е бил експулсиран, без право да влиза в България пет години.

Турски гражданин, представляващ заплаха за националната сигурност, е с отнето право за влизане и пребиваване в страната. Това съобщиха по-рано днес от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи (МВР) по този случай.

С оглед изпълнение на функциите и правомощията на ДАНС по противодействие на заплахи за националната сигурност съгласно член 4 от Закона за ДАНС и въз основа на събрани от органите на Агенцията данни, е издадена заповед от председателя на ДАНС за налагане на принудителни административни мерки "отнемане на правото на пребиваване" и "забрана за влизане в Република България" за срок от пет години на турски гражданин, представляващ заплаха за националната сигурност на Република България.

Служителите на МВР, в рамките на своята компетентност, са оказали съдействие по изпълнение на принудителните мерки.

На този етап самоличността на изгонения не се споменава.

По-късно от ДАНС съобщиха, че турският гражданин е свързан със създаване на антибългарски настроения в райони със смесено население, насочени срещу териториалната цялост и единството на нацията. Лицето е пребивавало на територията на Република България със статут на продължително пребиваващ от няколко години.

Няма промяна в българската позиция за отношенията с Турция. Страната ни ще продължи да поддържа диалог с Анкара, но определя като недопустимо каквото и да е външно влияние върху изборния процес у нас. Това се казва в позиция на МВнР.