В съвременна Русия да направиш митинг срещу корупцията¹ е примерно същото като да проведеш протест срещу туберкулозата в горящ и рушащ се туберкулозен диспансер.

Мисля, че некрадящият путинизъм не е по-добър от крадящия. И корупцията безусловно съвсем не е най-страшното му престъпление.

Агресивните окупационни войни, инвазията, обстрелът на градове, десетките хиляди загинали, мракобесието, империализмът, шовинизмът, ксенофобията, нацизмът, дебилизацията, средновековието, насилствената морална кастрация на страната, репресиите, мъченията са къде по-сериозни престъпления.

Аз лично не съм срещу този конкретен състав на правителството и конкретно срещу този Медведев. Аз съм против властта въобще, in general, изцяло и напълно. А персоналната смяна на Медведев със Зайцев или Птицин² слабо ме вълнува.

Е, може да се маха, разбира се. Във всеки случай произволна активност е по-добра от никаква. Може да се маха, може и да остане – резултатът е дяволски един и същ. При всички положения персоналните му кражби са въпрос на важност чак от десета степен.

P.S. А от религиозните поклонници, смятащи, че „сега ще излезем на митинг сто хиляди души, оградени отвсякъде, и някак ще сменим властта“ до мен достигна въпроса: „А вие какво конкретно предлагате?“ Всеки може да приказва, а вие предложете нещо конкретно. По дяволите... През последните шест години предлагам едно и също. Конкретно.

Трябва ли ви работещо предложение от мен? Няма проблем.

На 26 март, или на 27-и, или на 45-и, или на който искате март-април-май-октомври, цялата тълпа вместо в специалното оградено за митинги място да излезе на Червения площад, или на Площада на революцията, или на Манежния площад. Приковете се към вратите на Спаската кула, или вратите на Държавната дума или на моста и искайте оставката на правителството, или изтегляне на войските, или каквото там искате и НЕ СИ ТРЪГВАЙТЕ, ПО ДЯВОЛИТЕ, ДОКАТО НЕ ПОСТИГНЕТЕ КАКВОТО ИСКАТЕ!

С огньове, с барикади, с палатки. Да.

Вижте Майдана, Румъния, Полша, Тунис, Египет и нататък по списъка.

Ето ви пример. Идете. Направете го.

Но вие все едно ще отидете да махате с балончета в загражденията. За какъв дявол са ви моите предложения?

Ок. Не съм против.

Моля.

Само ми оставете правото да говоря. Което е толкова безсмислено, колкото да лекуваш сифилис с валериан.

------

¹ Коментарът е по повод искането на опозиционния политик Алексей Навални на 26 март в цялата страна да се проведат митинги срещу корупцията, тъй като властите в страната не са реагирали на разследването на Фонда за борба с корупцията за имуществото на Дмитрий Медведев.

² Игра на думи с името на Медведев - Мечков.

------

* Текстът е от фейсбук профила на руския журналист Аркадий Бабченко, създател на проекта „Журналистика без посредници“. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.