Русия се опитва да използва българското и други етнически малцинства в Украйна, за да разпространява сред тях настроения за автономия и да разцепи страната.

Това стана ясно от думите на шефа на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Василий Грицак. Той говори на конференция по въпросите на сигурността в Киев, предаде агенция УНИАН.

"Русия не се е отказала от идеята за федерализация на Украйна и се опитва да използва за целта разпространяването на автономни настроения в западните и югозападните части на страната", каза Грицак.

По думите му вниманието на руските спецслужби е насочено към българите, унгарците, гагаузите и русините. Грицак обаче увери, че СБУ полага усилия да се противопостави на такъв род агресии.

Наистина представители на споменатите малцинства са се обръщали към властите в Украйна с искане на автономия, припомня в. "Експрес газета". Това са правили и живущиге в републиката поляци и румънци. Тези постъпки според изданието обаче са били свързани по-скоро с лични политически амбиции на техните активисти, отколкото с истинските потребности на населението. Езиците на тези малцинства имат статут на регионални езици в Украйна.

Пак според "Експрес газета" не е съвсем ясно как точно Русия планира да използва тези малцинства при положение, че българите в Украйна са 160 000 (0,4% от населението), унгарците са 120 000 (0,3%), а гагаузите и русините са още по-малко.

Клуб Z припомня

Украински офицер спори през януари 2015 г. с етнически българи в село Кулевча, които не искат да бъдат мобилизирани. Стопкадър YouTube

В началото на 2015 г. бесарабски българи в Украйна протестираха срещу мобилизирането им в армията заради конфликта с Русия.

По същото време етническият българин Виталий Дрозда избяга у нас, защото не пожела да воюва и по тази причина го заплашваше затвор.

Руски и проруски медии писаха, че Украйна умишлено мобилизира предимно хора от малцинствата. Говореше се, че такава участ очаква 2000 българи.

Властите в Киев обаче заявиха, че не делят хората според етническата им принадлежност и третират всички като граждани на страната.

При визитата си у нас по това време украинският външен министър Павло Климкин заяви, че са мобилизирани не повече от 20 етнически българи.

Пак тогава украинският посланик у нас Микола Батажи - също етнически българин, заяви в интерю за Клуб Z, че повечето наши сънародници в Крим са подкрепили анексирането на полуострова от Русия при непризнатия от Запада референдум. А ръководителят им Иван Абажер дори бил "наблюдател".