Лидерът на партия ДОСТ и съпредседател на "Обединение ДОСТ" Лютви Местан е агитирал на турски език по време на предизборна среща във варненското село Медовец. Това твърдят няколко полицейски служители в сигнал до районната избирателна комисия (РИК) във Варна. Според служители на реда, които са охранявали въпросната предизборна среща, по-гоямата част от речта на Местан пред събралите се хора е била на "език, различен от българския". Още на следващия ден РИК-Варна се е произнесла, че проверката по сигнала е приключила, нарушението е установено, а на председателя на ДОСТ предстои да бъде издаден акт.

Според Изборния кодекс - чл. 181, ал. 1, агитацията по време на предизборната кампания се извършва само на български език. В кодекса няма специален текст, който да наказва със специфично наказание отклонения от тази норма, но в чл. 495 се предвижда, че който наруши разпоредби от кодекса, които не са изрично описани в допълнителните разпоредби, подлежи на глоба от 200 до 2000 лв. На този текст се позовава и изборната комисия във Варна, която е разпоредила на своя председател да издаде акт за административно нарушение на Местан. С решението обаче се оправомощава председателят на РИК да глоби още веднъж Местан - в качеството му на представляващ коалицията "Обединение ДОСТ", както и колегата му Орхан Исмаилов от коалиционния партньор НПСД. Не е ясно как Местан ще получи две глоби за едно и също нарушение, но в различно качество, ако се следва логиката на РИК.

В началото на март бе констатирана агитация на чужд език в кампанията на коалицията и във варненския квартал "Аспарухово".

Местан, който и като лидер на ДПС преди време, и след създаването на ДОСТ искаше промени в Изборния кодекс, които да позволят агитация на майчин език, различен от българския, ако е осигурен превод, бе глобяван за същото и на предишни избори. Самият той е заявявал многократно, че е готов да плаща за тези нарушения.

От прокуратурата в Разград пък съобщиха, че е образувано досъдебно производство за разбит автобус на ДОСТ в центъра на Разград. Возилото е било с кърджалийска регистрация. Неизвестни лица са изтръгнали и унищожили предния регистрационен номер на автобуса и са счупили стъклата му. Върху надписите на ДОСТ е била изрисувана и свастика.