Делян нямаше да успее да постигне това, което постигна, ако нямаше една дарба – да е комбинативен, да преследва получаването на пари, да прави пари. Просто обаче трябва да има правила“.

Това каза в предаването „ДикOFF” на Нова тв бащата на депутата от ДПС Славчо Кънчев Пеевски. Попитан дали наистина синът му е „гений в правенето на пари“ той обясни, че именно там се корени връзката на Пеевски-син с Ахмед Доган.

Връзката между тях очевидно е на тази основа, защото не може да се каже, че Делян има някакви инициативи в парламента, освен една за закона за офшорките. Той няма дори едно съдържателно изказване от трибуната. Явно има други качества, поради които има връзка с ДПС и те явно са в икономическата сфера“, добави Славчо Кънчев.

Попитан вярно ли е, че Делян Пеевски е откраднал като съвсем млад 10 000 долара от него, бащата каза:

Не точно открадна. По-деликатно... Злоупотреби с 10 000 долара. Той наруши доверието, което му гласувах, дадох му ги за нещо, той не го направи, не ги върна“.

В коментар за разразилия се скандал между Пеевски-син и банкера Цветан Василев Славчо Кънчев заяви, че „най-важното е защо двамата доста опитно заблуждават цяла България“.

Важното е какво не казват. Не казват какво са правили заедно, за да имат толкова време толкова близки отношения. Кое ги е направило близки за това не говорят... Минава време, следват скандал след скандал, една сензация, друга, отминават и хората забравят“.

                               Делян Пеевски

Славчо Кънчев припомни серията от скандали, свързани с източването на агенцията за държавния резерв и военновременните запаси по времето, когато синът му е зам.-министър по бедствията и авариите и в ресора му влиза наблюдението й.

Според Пеевски-старши важното е, че не една и две от сделките там са обслужвани от КТБ“, но уточни, че това са фирми, за които не може да се докаже, че синът му има нещо общо. Ставало въпрос за „едни 50 000 т пшеница“ купени от фирма „Магли“ ООД (името на фирмата е „Малди“ ООД – бел. ред.), заради които след вдигането на цените на зърното държавата губи по изчисления на Съюза на мелничарите 3 милиона лева. Сделката остава без последствия. Гарант по нея била КТБ. Другата сделка на банката била с фирма „ВГД Комерс“, която купила 10 000 т дизелово гориво на цени по-ниски от тези на „ЛУКойл Нефтофим“. И в двата случая Пеевски-син се измъкнал.

Делян и Цветан Василев ни заблуждават, те не говорят за нещата, които са ги направили близки“, повтори бащата. Всичко, което казвали било свързано с периода, в който са си развалили отношенията.

Не говорят за това как са увеличавали своето влияние и онези икономически резултати, които са имали. Дадох пример - фирми, които е обслужвала КТБ са правили бизнес, докато той е отговарял като зам.-министър“.

Затова според него Доган е върнал Пеевски-син на поста му, след като бе уволнен от Сергей Станишев „по победоносен начин“.

Делян е изключително ценен за Доган – той има дарба в икономическата сфера“, каза още Славчо Кънчев Пеевски. И припомни как бившият лидер на ДПС е взел хонорара си като хидролог, което било „една машинация как да получи някакви пари и да се оформят в законосъобразна форма“: „Доган се легитимира с онази история за хонорара си и това показва неговия стил и защо цени хора като Делян, защото той има същия стил“.

                             Ирена Кръстева

Славчо Кънчев разказа отново историята как е бил обвинен в рекет и заплаха за убийство от бившата си съпруга Ирена Кръстева и сина им. И по този повод направи препратка към действията на прокуратурата, на които категорично не вярвал.

Попитан как ще коментира историята с „моите убийци“ на сина му, бащата каза:

Всичко онова, което излиза от прокуратурата като информация трябва да бъде прието с резерв. Тя работи твърде манипулативно с фактическата страна на всеки казус, като често го моделира по начин по който тя реши“.

А в коментар за отношенията на Пеевски-син с главния прокурор Сотир Цацаров каза:

Имаше информация, че са имали среща преди да стане шеф на ДАНС, заедно с Цветан Цветанов. Говори се, че са имали контакт, сега дали поддържат, не знам“.

Накрая Славчо Кънчев почти оправда сина си с думите: „И други хора са правили това, което прави той“, и даде пример със „синовете на един от видните политици в България, който също имаше афера с държавния резерв, с керосин“. Но не го назова, защото не му трябвало ново дело.

Делян Пеевски бил „измислен като една медийна новина и да се занимават хората с него, за да не се занимават с протестите, които бяха за смяна на системата“.

В края на разговора Пеевски-старши цитира бившата си съпруга:

Ирена казваше така, че справедливост има само, ако сам си я осигуриш. Хората трябва да си поискат по-активно правата. Цялата ни история, и историята на САЩ показва, че демокрацията е следствие от много натиск от страна на обикновените хора. Демокрацията не се дава даром.“