Съставянето на мнозинство и излъчването на правителство ще е изключително трудно след вота на 26 март. Това е заключението от изследване на изборните нагласи на социолозите от "Медиана", проведено в последните дни преди вота - 14 - 20 март.

Както и в проучванията досега, ГЕРБ и БСП са рамо до рамо в надпреварата за първото място, като в момента левицата води с 1,1% - тоест символичната преднина е изцяло в рамките на статистическата грешка.

Още три партии имат сигурно място в парламента - ДПС, "Обединени патриоти" и "Воля", като хората на Ахмед Доган водят пред националистите с малко под процент. Според "Медиана" още две формации имат реални шансове за преминаване на бариерата от 4 % за влизане в парламента - "Реформаторски блок - Глас народен" и "АБВ - Движение 21". 

В анализа се посочва още, че няма индикации ДОСТ да са нанесли значителни щети на ДПС в страната - но вероятно могат да получат "значително компактно гласуване" от 40-50 хил. гласа от българските граждани в съседна Турция.

Изследването е национално представително, проведено е с 1002 пълнолетни граждани в периода 14-20 март 2017г. Методът е face-to-face интервю с двустепенна гнездова извадка. Проучването е реализирането със средства на "Медиана".