Белгия отбеляза днес една година от атентатите в Брюксел на 22 март 2016 година, които взеха 32 жертви.

Кралската двойка Филип и Матилда и правителството начело с министър-председателя Шарл Мишел участваха във възпоменателни церемонии на местата на двете атаки - международното летище на столицата в предградието Завентем и станция Маалбеек на метрото.

Те и десетки граждани запазиха минута мълчание в памет на загиналите в нападенията и откриха паметник на жертвите близо до летището и паметна плоча в станция Маалбеек.

Друг мемориал на жертвите на тероризма кралят откри близо до сградите на европейските институции по-късно днес. Филип и Матилда разговаряха с близки на жертвите, които присъстваха на събитието.

"На омразата и насилието ние отговорихме с достойнство", каза кралят в реч пред тях.

Двадесет и девет-годишният Ларс Вацман е оцелял от експлозиите на летището, в които обаче загива съпругата му Дженифер, за която се е оженил през 2015 г. Трябвало е да летят за Ню Йорк, когато терористите са пречупили живота им завинаги.

"Понякога съм се питал: а ако бяхме дошли 10 минути по-късно? А ако се бяхме забавили малко? Но това се случи. За една секунда нашият живот се промени - каза той на церемонията в Завентем - В хаоса един чужденец сложи сакото си под главата ми. Прост жест на човешко същество към друго, който значи много за мене. В този ден станаха ужасни неща, но могат да случват и хубави неща. Получих много помощ от семейството, от приятелите ми, от колегите ми, но също - от чужденци".

"Стигам до заключението, че на 22 март 2016 г. видяхме най-лошото и най-хубавото от човека - продължи той - Аз избрах да си спомням най-доброто, надявам се, че и вие. В заключение искам да отдам почит на жена ми. Моя Дженифер, ти беше всичко за мене, ти беше моят север, моят юг, моят запад, моят изток. Ти си моето вдъхновение да продължавам всеки ден и да виждам живота от добрата му страна. Благодаря, Джени, че беше част от живота ми и че направи това,  което съм аз днес".

 

На днешната дата в 7 часа и 58 минути двама камикадзе, Ибрахим ел Бакрауи и Наджим Лаашрауи се взривиха в пътническия терминал на Завентем, убивайки 15 души.

В 9 часа и 11 минути Халид ел Бакрауи, по-малък брат на Ибрахим се взриви в мотриса на метролиния 5 на Маалбеек, в сърцето на Европейския квартал, убивайки още 17 души. 

След четири месеца властите арестуваха още двама от групата - Мохамед Абрини и Осама Крайем - които охранителните камери на летището и в метрото бяха заснели заедно с братята Бакрауи непосредствено преди взривовете.

Днес белгийските медии публикуват отворено писмо на родителите на една от жертвите, Лориан Визар, до терориста Халид ел Бакрауи:

"Никога от една година не ни е споходило чувството на омраза. Никога от една година не сме чувствали и преживявали толкова любов -  Брижит и Мишел Визар - Вие не сте герой, а нищо повече от убиец. Вие и всички други терористи, вие и страхливците между най-страхливите, които са ви убедили да извършите най-злото деяние: да погубите живот. Всички вие загубихте! Както вашият брат и всички други от вчера и всички,  които утре ще натиснат копчето на ужаса".

Разследването показа, че брюкселските атентатори са от една и съща мрежа, направлявана от Даеш в Сирия, която е отговорна за нападенията в Париж на 13 ноември 2015 г., които взеха 130 жертви.

Единствените конспиратори останали живи от парижките атаки - Салах Абдеслам и Мохамед Абрини - са сега подсъдими.

По данни на следствието изтекли в белгийските медии арестът на Абдеслам на 18 март 2016 г. в Брюксел е принудил терористите да действат, преди полицията да е стигнала до тях. 

Те са планирали по-мащабни нападения, чиято евентуална цел би било и Европейското първенство по футбол във Франция през юни 2016 г.

Според гласово съобщение, което са изпратили на направляващия ги командир от Даеш в Сирия, те са скрили оръжия за следващи атентати, с които са се снимали и които полицията още не е открила.

Белгия и Франция и до днес продължават да живеят в състояние на повишена тревога за опасност от тероризъм.