Европейският съюз поиска днес обяснение от Турция за заплаха от нейният президент Реджеп Тайип Ердоган, че европейците скоро няма да могат спокойно да да излизат навън в своите градове.

"За точно тези коментари ние поканихме турският постоянен представител в ЕС да дойде в Европейската служба за външно действие днес за среща с отговорния изпълнителен директор и бихме желали да получим обяснение", каза говорителката на службата Мая Коциянчич.

По-рано тази седмица Ердоган каза пред журналисти в Анкара, че "ако Европа продължи по същия начин, нито един европеец в никоя част на света няма да може да се разхожда спокойно по улиците". 

Това беше поредната му реакция срещу забраните на Германия и Холандия турски министри да агитират сред турската диаспора на тяхна територия за насрочения на 16 април референдум за разширяване на президентските пълномощия.

Освен това Ердоган неколкократно обвиняваше ЕС и негови членки във "фашизъм" и че подпомагат обявената за терористична в ЕС Кюрдска работническа партия (ПКК).