"Успехът винаги има две страни - едно ти дава, друго ти взима".

С това философско заключение приключи последното събитие на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в рамките на предизборната кампания, чийто край е в полунощ - интервю пред бТВ. 

Бивщият премиер мина по целия политически конспект. Най-много време в интервюто глътнаха две теми - отношенията с Корнелия Нинова и БСП и международната обстановка покрай изострянето на отношенията Европа - Турция и ситуацията с блокадата на границата "срещу изборния туризъм", която взе пак бе раздигана от полицията.

"С Корнелия Нинова сме си писали есемеси, честитяхме си празниците, тя си беше нормална. Нещо в кампанията й стана. ", каза Борисов на въпроса писал ли си е есемеси с лидерката на БСП, щом тя го обвинява в афинитет към този тип комуникация. Борисов обаче изрично уточни, че никога не е искал да прекалява или да обижда Корнелия Нинова или който и да било от опонентите си: "Не искам да я обидя, защото зад всеки лидер стоят хора, много, много хора, това е все едно да обидиш и тях.  Не се прави така."

Лидерът на ГЕРБ каза, че се опитвал през цялата кампания да "щадя ушите на българите да не изрека някоя групост, да не обидя някого, да не наравя квалификация, от която някой да се почувства засегнат".

Той съобщи, че е много опасно за България покрай обтягащите се отношения с Турция, дружбата между Турция и Русия, опитите за намеса във вътрешните ни работи. Стигна и по-далеч в притесненията:

"ДОСТ прекалиха и с автобусите, риториката се върна от времето на Възродителния процес.

От едната ни страна е Косово, а от другата – Крим.

Ако местното население тук поиска автономия и забие едно знаме – ще дойдат "Ал Джазира" и Си Ен Ен, ще снимат и ние ще обикаляме ей така..."

Борисов обясни, че острата реакция на правителството му за анексацията на Крим от Русия е била именно заради това - възможността за прекрояване на граници в съвременна Европа. По отношение на Турция той обяви, че позицията трябва да е твърда, но в същото време действията по границата, организирани от "Обединените патриоти" ще дадат основание за много тежка ответна реакция.

"Никога не е било толкова опасно за България. Не казвам да се страхуваме, а политическите лидери да сме си с акъла. И в понеделник да направит така, че да постигнем политическа стабилност", призова Борисов. 

Той се пошегува с обещанията на БСП за заплати, пенсии и най-вече с това да направят Българя с 8 милиона души население отново.

Как БСП ще ни прави деца... Стефан Данаилов? Тома Томов? Кой?

И обясни, че не му се занимава с несериозните неща, които говорят от левицата.

"Демокрацията за нас е свято нещо. Власт дори не е хубава дума. Ако има напрежение в обществото и го усетиш – най-нормалното е да попадеш оставка и да минеш през избори отново. Не е нужно да се инатиш. Беше сложна коалиция, трудна, ако хората държат на нас – ще продължим. Те избират", каза още лидерът на ГЕРБ. 

Борисов призна една грешка в управлението, която е важна - недостатъчната битка с бюрокрацията и корупцията: "Не отчетохме, че въпреки всичко, което построихме, чувството за справедлиност явно липсва на хората". И заяви, че ГЕРБ признава грешките си и си взима поука.

Попитан дали ако ГЕРБ загуби изборите в неделя ще подаде оставка като лидер, бившият премиер каза:

"От ГЕРБ не, ГЕРБ е мое дете, няма как да се откажа от него."

Лидерът на партията описа себе си като "един милеещ за България човек" и призна, че не е имал никакво намерение да влиза в политиката, напускайки в МВР и въобще в живота. Но така се е случило.