Поне до петък разговори и преговори за бъдещо управление няма да има. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, заместникът му Цветан Цветанов и почти цялото ръководство на партията заминават за Малта на конгрес на Европейската народна партия. Европейската сбирка е в сряда и четвъртък по график, но ГЕРБ ще пътуват утре. Там Борисов ще се срещне с с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и лидерите на десницата в Европа.

Днес Изпълнителната комисия на ГЕРБ се събра следизборно, но единственото решение е мълчание до петък. И по обективни причини, и заради това, че формално окончателните резултати от вота още не са ясни. Освен това се очаква Борисов да си свери часовника с европейската десница.

Вариантите пред ГЕРБ са за евентуално управление с "Обединените патриоти". Към момента двете партии общо получават 122 мандата в Народното събрание - тоест имат крехко мнозинство - с 1 глас повече от нужните 121. Чуват се обаче и гласове за опит да се формира кабинет на малцинството и да се търси подкрепа по различни теми от останалите 4 политически сили. Коалиционен формат с БСП или ДПС е яростно отричан от Борисов.

В партията още не били обсъждали казуса с Цецка Цачева, която най-вероятно няма да стане депутат заради преференциалното гласуване, която я мести от второ на четвърто място в плевенската листа. На излизане от централата само Томислав Дончев е посочил, че преференциите са част от демокрацията и не е редно спечелили мястото си депутати да бъдат убеждавани да се откажат от мандатите си.

.Засега за останалите размествания, в това число и тези с грешка 11/11, каквито случаи има няколко, мнението е, че няма драми.