Лидерът на Движение "Да, България" Христо Иванов заяви пред БНТ, че не се е отказал от това да работи за обединение на демократичното пространство. Според него е било късно подобно обединение да се случи през януари, когато се създаде неговата партия. Иванов изтъкна, че повърхностно обединение от типа на Реформаторския блок на предишните парламентарни избори не е бил добър вариант.

"Това, за което съжалявам е, че дългите усилия за това да намерим обединителна формула за цялото демократично пространство не дадоха резултат. Януари беше късно. Не съм се отказал това да се случи. Не сме затваряли вратата към нито една политическа сила и по-важното - към демократично мислещите граждани. Не всяко коалиране е равно на сумиране", каза Иванов.

Според него няма доказателства за това, че "Да, България" е щяла да влезе в парламента, ако е имало обединение. 

"Заложихме на това да дадем ясно и ново начало", каза Иванов.

Той цитира социологически данни, според които само 35% от гласувалите сега за "Да, България" са подкрепили на предишните парламентарни избори Реформаторския блок. 15% от избирателите на неговата партия пък въобще не са гласували.

"За нас този резултат е важен. Не можем да го наречем успех. От 10 седмици съществува "Да, България", въпреки че тя няма регистрация и днес. Без бюджет, без субсиди успяхме да привлечем доверието на 100 хил. души. Бяхме партията, която е атакувана най-много. Имамем над 800 медийни атаки, две дебели книги", каза Иванов.

Според него ако е имало време за още една седмица кампания,  "Да, България" е щяла да влезе в парламента. Партията отсъствала осезателно в градовете, до които не е успяла да стигне.

"Хората ни разбират. Системните политически парити не могат да родят промяната, могат да родят още от същото. Сигурен съм, че хората искат промяна. Затвориха ги в избора между Корнелия Нинова и Бойко Борисов. Много помогна г-жа Нинова, тя уплаши хората, с най-ретроградните лица, пресоли манждата много сериозно. Хората не са гласували за Борисов", коментира Иванов.

Според него следващите парламентарни избори ще са скоро и "Да, България" ще е готова да отправи сериозно предизвикателство на българската олигархия.

"Една от първите три теми е за корупцията. Борисов усещаше, че именно заради тази тема губи подкрепа. Той разбира колко е важна тя за българите", смята Иванов.

Той призова Борисов да не става премиер, защото е вреден за българската демокрация. Според Иванов в ГЕРБ има достатъчно ексерти, които да дадат по-демократична физиономия на едно управление.

"Еднопеевски парламент, всички, които са там са доказали, че обслужват тези интереси".

Така Иванов коментира партиите, които влизат в парламента