Политическият съвет на Реформаторския блок подава колективна оставка. Решението е взето днес, а в сряда ще е заседанието на широкото ръководство на коалицията, на което се очаква актът да бъде официализиран. Тогава ще се прави и анализ на изборните резултати. А те са, че "Реформаторски блок-Глас народен" остана извън 44-ия парламент с 3,06% от гласовете.

Политическият съвет бе избран на общия конгрес на Реформаторите преди парламентарните избори. В него влизат Петър Москов като безпариен шеф на кампанията, лидерите на СДС, ДБГ, БЗНС, БНД и няколко избрани делегати. 

На сбирката на "Раковски" 134 днес общият извод е бил, че изборният резултат е плод на разделението вдясно. "Дискусията кой носи повече или по-малко вина за това е няма особен смисъл", каза пред Клуб Z реформатор.

Утре на обед пък ще заседава Националният изпълнителен съвет на СДС. Очакванията са, че лидерът на партията и бивш икономически министър Божидар Лукарски ще подаде оставка от поста. В синята партия това е традиция - след загубени избори лидерът да се оттегля - така прави още Иван Костов през 2001 г, следван от Надежда Михайлова, Петър Стоянов, последно така постъпи и Емил Кабаиванов, след като синята партия остана извън парламента и през 2013 г.

Дали традицията ще бъде спазена, предстои да се разбере на сбирката. 

Партиите от РБ остават и без партийна субсидия, тъй като се явиха в коалиция и при това положение право на държавни пари имат само парламентарно представените формации.

Формално по закон синята партия би могла да загуби и централата си на "Раковски" 134, която е държавна, тъй като няма свои представители ниво в родния, нито в Европейския парламент, но засега това е само опция.