"Ние считаме, че този резултат е важен. Той за нас е важен с това, че показва, че това, което започнахме, е жизнено, че то се припознава от избирателите и има перспективата да се превърне в реална алтернатива на мафията."

Това каза на пресконференция лидерът на движение "Да, България" Христо Иванов. Той отбеляза още, че резултатът е постигнат за 10 седмици, без регистрация, без субсидия, "поставени под изключителна медийна атака, ние стигнахме от 0 до 100 000 гласа". 

Иванов добави, че под 1/3 от гласоподавателите им са бивши избиратели на Реформаторския блок. 

"Обвинението, че сме бракониерствали в нечий двор, са неоснователни", заяви той.

Днес 15%-те процента напълно нови избиратели, "които ние печелим за демокрацията", както обяви Иванов вчера, станаха на 20%.

"Ключовият ресурс, който не ни достигна, беше време", каза Иванов.

Той заяви готовност сега да се търси обединение в дясното пространство. 

"Ще продължим да работим по същия начин, за нас кампанията не е свършила. Ще търсим да излекуваме разделенията, ще го правим с необходимото смирение", отбелаза лидерът на "Да, България".

На въпрос дали ще последва примера на Радан Кънев да подаде оставка, Иванов каза:

"Дал съм достатъчно доказателства, че когато се изчерпа възможносттта да свърша някаква работа, не оставам нито секунда повече на една длъжност."

Той обаче заяви, че ръководството на партията ще търси вот на доверие на бъдеща национална конференция. 

Иванов изказа мнение и за 44-тото народно събрание:

"В този парламемнт няма никой друг освен Пеевски. Този парламент може да представлява само Пеевски."

И се обърна директно към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов:

"Г-н Борисов, не ставайте премиер, вие сте доказали, че сте вреден за българската демокрация. Представител сте на онова поколение, влязло в политиката в 90-те, което трябва да слезе от сцената моментално."

Според нето "този парламент трябва да има кратък живот" - да се направи нова избирателна система и да се разпусне. Иванов подчерта, че "Да, България" не подкрепят въпросите на референдума буквално и вместо това заяви нужда от "повече мажоритарност".

Иванов заяви, че партията ще разчита отново на дарителите си за финансиране, а и на Делян Пеевски, "защото ще водим много дела" срещу фирмите на депутата от ДПС.