Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Втори ден след парламентарните избори една от най-обсъжданите теми е правилно ли постъпи движение "Да, България", като се яви самостоятелно на вота. В центъра на тези дебати са сметките колко точно нови избиратели е привлякъл Христо Иванов и доколко е разчитал на онези, които са гласували за Реформаторския блок през 2014 г.

Нека се доверим на данните на самия Иванов. Той цитира социология, според която само 35% от гласувалите сега за "Да, България" са подкрепили на предишните парламентарни избори Реформаторския блок. 15% от избирателите на неговата партия пък въобще не са гласували досега.

Сметката в реални гласове е много улеснена от факта, че "Да, България" спечели около 100 000 гласа. Според данните на Иванов около 35 000 от тях са от избирателите на Реформаторския блок през 2014 г. Към тези 35 000 е логично да се прибавят и гласовете на "Зелените", с които формално "Да, България" влезе в коалиция. На последните парламентарни избори те са взели 20 000 гласа. Вероятно и сега са били горе-долу толкова.

Всичко това означава, че "Да, България" е привлякла за демократичното пространство около 45 000 нови избиратели, като 15 000 от тях са гласували за първи път според данните, изнесени от Иванов.

Всеки глас е важен и ценен, особено на фона на все по-ниската избирателна активност. Постижението на Иванов и неговия екип трябва да се уважава.

От другата страна на везната обаче стои пропуснатата възможност "Да, България" и "Нова република" с лидер Радан Кънев не просто да влязат в парламента, а да формират парламентарна група, за която основен приоритет са съдебната реформа и борбата с корупцията. И чийто брой щеше да я направи незаобиколим фактор в българската политика.

Ако двете партии се бяха явили заедно, с обща бюлетина, това означаваше, че те със сигурност прескачат бариерата от 4%. Този факт най-вероятно щеше да им даде по-голям брой гласове от сегашния им сбор - 185 000 гласа. На първо място, мнозина избиратели на автентичната десница нямаше да се колебаят дали да подкрепят подобна формация, или да заложат на нещо сигурно, което влиза в парламента. Например ГЕРБ.

Известно е, че българинът, включително "умният" и "красив" българин, ходи на мач само ако има големи шансове за успех. Поради тази причина стадион "Васил Левски" бе полупразен за великата победа на Холандия в деня преди вота. По същата причина най-вероятно стадионът ще бъде пълен за следващия домакински мач на Спас Делев и компания.

Предварителните прогнози бяха, че с най-голям шанс за влизане в парламента от десните формации бе "Реформаторски блок - Глас народен". Тези проучвания се оказаха верни. Ако обаче имаше коалиция "Нова република" - "Да, България", то предварителните прогнози със сигурност щяха да са в полза на тази коалиция. И голяма част от онези, които сега гласуваха за остатъците от реформаторите, щяха да подкрепят именно нея.

Липсата на съмнения за прескачането на бариерата от 4% щеше да доведе и до други положителни влияния за подобна коалиция. "Да, България" и "Нова република" можеха да разчитат на голяма част от антирусофолския и антикомунистическия вот, отприщен от някои изказвания на Корнелия Нинова в последните дни преди изборите. Със сигурност автентичната десница има много по-големи основания да претендира за този вот, отколкото ГЕРБ, които понякога имат залитания в североизточна посока. А сега именно Бойко Борисов се възползва от подаръка на Нинова и се пъчи гордо, защото партията му отново прескочи психологическата бариера от 1 млн. гласа.

Накратко - с поведението на "Да, България" демократичното пространство спечели 45 000 нови избиратели. Но загуби възможността за парламентарна група от 20, а може би дори 30 депутати. И най-важното - в парламента на България няма политически субект, чиято основна кауза да е борбата с корупцията и съдебната реформа.

Трагедии, разбира се, не трябва да се правят. Взаимните нападки обезателно трябва да се избягват. Демократичното пространство, както го нарича Иванов, пропусна един шанс, но със сигурност ще има и други. Вероятно много скоро. Важното е да се извадят съответните поуки и подобни шансове да не се пропускат в бъдеще. Изявлението на Иванов, че ще продължава да работи за обединение на демократичното пространство, дава поводи за оптимизъм.

Коментари

 's picture

една българка

Изборите, които правят тези, които избираме

Трагедия не е, но е добре да се гледа истината в очите. Христо Иванов е просто едно интелигентно и лъскаво мюре. Ако се гледа какво прави, а не какво говори, така излиза. Или не? Опровергайте ме.
Злой Путин's picture
Злой Путин
Злой Путин

"Трагедията", която трябва да гледате в очите е,

че "десните", "умните" и "имотните" нито сте много умни, нито сте много имотни, нито сте много "десни". Затова и избирателят не ви обръща внимания. Всички предизборни проучвания на общественото мнение до едно ясно показваха, че нито една от т.нар. "десни" партии няма да влезе. Ясно беше и защо - за жълтопаветните гъзета, обикновените гласоподаващи "орки" в София, ама извън Лозенец просто не съществуват, а за тия по малките градове да не говорим. При под 50% избирателна активност от твърд електорат на големи партии, да не се опиташ умно и красиво да мотивираш тия хора означава, че не заслужаваш гласове. Дори "собствените" избиратели на "демократичното пространство" бяха отсвирени - аз живея на жълтите павета и не съм разбрал, че някой умен и красив прави кампания, освен по изхвърлените пачки с рекламни материали на Нова република вчера и днес. Отделно, пълната некадърност и продажност на т.нар. "десни" мюрета - най-вече персонажи като Москов, Лукарски, Кунева, Кънев и, разбира се, крадеца Трайков, които осигуриха на Герб свободата да граби и да се бетонира на власт цели 3 години, продължават да отблъскват хора, които десетилетия гласуват за "дясното". Организационно, десните сте провал. Вече на практика престанаха да съществуват ДСБ, ДБГ, партията на Курман Исмайлов, ДЕОС, скоро, като ги изхвърлят от Раковска, и СДС-то на Лукарски и разните сателити около него. Ако Герб (или БСП) успеят да съставят правителство, коалицията "ДБГ" също няма да изкара повече от няколко месеца. Иванов постъпи тактически хитро, като симулира "гонения" с ония фейкове за регистрацията и като заобиколи костоваците и седерастията, но стратегически тъпо като се вкара в коалиция (и си изяде субсидията) и отвхърли основни ценности на електората си (историята с използването на геювете и зелените за ракета-носител, без да им се даде глас например). Голям гаф за почтените софиянци беше и вкарването ан компрометирани фигури като заменкаджиите Берберян-Малееви, разни религиозни идиоти и борисови подчехълчета като оня ИТ експерти на Румито Бъчварова. Въпреки това, се справи доста добре, не му достигнаха много малко гласове. Ако раданът имаше капка акъл, а не драпаше с пълна сила за депутатско место, щеше да разбере, че е компрометиран докрай и няма шансове и щеше да подкрепи Ицето. Но раданът си хвана Здравка и реши, че ще мине с пловдивските гласове, а глупавите десни вместо да гласуват с глави, се разцепиха на десни-Москов-Витков, десни-Кънев, десни-Иванов и ненам още кви. Затова вместо десно - аахахахахахаах - сега имате Марешки, още един "бизнесмен", успял, както всички останали, от пестене на данъци. Еми, с такива разбирания за "политика" на лидерите и на електурата, "демократичните" немате шанс. Най-тъп излезе, разбира се, Командира - единствен имаше 4 години да обърне тренда, вместо това сложи Филчев и се захвана да прави пари от 10%. Дори не ви показаха онзи фалшификат от "Решетников" :)
Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

Ако Христо Иванов се беше обединил с НР или РБ

щеше да провали проекта си, но да имаме представителство в Парламента. Както повечето наши политици, той сложи партийния си проект над текущата реална политическа нужда. Ако при последните прогнози (вместо да пръскат по ФБ дезинформация) Хр. Иванов и Радан Кънев бяха излезли и със стиснати зъби бяха призовали техните избиратели да гласуват за РБ, като партия с най-висок процент в името на общото благо - щяха да останат в историята със своята далновидност. Сега са обикноевни политически егоцентрици. Ако си спомняте във Франция на предишни избори, когато имаше опасност пак Льо Пен да спечели, социалистите призоваха да се гласува за десните на балотаж.
kate pate's picture
kate pate
new

Хр. Иванов е точно господин

Хр. Иванов е точно господин Никой в Да БГ Там решенията се взимат от Андрей Ковачев, Тома Белев и компания
 's picture

Petyo9

Ако

при последните прогнози (вместо да пръскат по ФБ дезинформация) Хр. Иванов и Радан Кънев бяха излезли и със стиснати зъби бяха призовали техните избиратели да гласуват за РБ, като партия с най-висок процент в името на общото благо - щяха да останат в историята със своята далновидност." ======================================= Щяха да останат в историята като безпринципни мекотели. И защо да агитират за РБ? Защо не направо за ГЕРБ? То бива компромиси, бива, ама да се изпада крайна безпринципност - не бива. Това е политическо самоубийство. Ако бяха влезли Кунева и Кухарски чии интереси щяха да защищават? Тези на десният избирател или интересите на ГЕРБ? Гледахме това на живо в 43 НС да искаме да настъпим същата мотика си е чист мазохизъм.

Хм

Tpитe цeнтъpa в "дяcнoтo": "Kopyпциятa зaпoчвa oт 2009г." ; "Πpexoдът ĸъм ДEMOKPAЦИЯ зaпoчвa oт 2007г. - пpиeмaнeтo ни в EC". Зa тpeтия нe ми ce пишe, нo дa, тaм ce тъpceшe oбeдинeниe нa "дecнитe", пoдĸpeпили Paдeв. Aтaĸaтa cpeщy тoвa "дяcнo" бeшe нeминyeмa, зaщoтo eдинcтвeнo тaм имaшe ĸълнoвe нa paзличнa oцeнĸa зa "Πpexoдa" дo 2007-9г. Жeлaниятa зa oбщecтвeнa aмнeзия зa тoзи пepиoд ca cъc cъщия изтoчниĸ, ĸoйтo жeлaeшe oбщecтвeнa aмнeзия зa Лoвeч, Cĸpaвeнa...
 's picture

Анна Димитрова

А защо се гледа еднозначно?

А защо се гледа еднозначно? Съвсем не е сигурно, че Христо Иванов щеше да получи тези допълнителни гласове за дясното, ако беше в коалиция с Радан Кънев. Нищо лично срещу него, но и аз съм десен избирател и никога не съм и не бих гласувала за ДСБ. Наистина стига е ревал г-н Кънев, че Христо Иванов не го е вкарал в парламента.

А сигурно ли е, че нямаше да

А сигурно ли е, че нямаше да ги получи? Или поне част от тях? "Никога не съм гласувала и не бих гласувала..." за еди кого си не е ли най-прекия път към това десните да са извън парламента?
 's picture

geg

Самите "Да България" в регистрация...

си декларират, че не са "десни". Да не говорим за Зелените (пък и ДЕОС, които, май, вече са по-скоро леви либертарианци). И как(и защо?), въпреки това, всички коментатори с лека ръка правят тия прости аритметични сметки?А и какво, ако имаха малка и разнородна група. Може би щеше да е съвсем същото като с РБ преди. Е, и субсидийка щеше да има, разбира се...

Да, така е, това декларират.

Да, така е, това декларират. За това е използван термина "демократично пространство", който използва и Иванов. Смело може да се предположи, че "демократично пространство" и "автентично дясно", което използва други, до голяма степен съвпадат.
kate pate's picture
kate pate
new

Ха!

Основата на ДаБГ са Зелените. А те са неокомунисти. За Зелените "десен" е мръсна дума. Те органически не се понасят с десните партии. Да си задаваш въпроса защо коалицията им с НР не се е състояла е все едно да се чудиш защо Кънев и Кунева не се обичат. Те се мразят, бе хора. Сред Зелените често се появяват хора които призовават са коалиция с ДСБ, и моментално след това напускат... или биват напускани. Знам за няколко такива случая когато е имало вътрешнопартиен диспут дали да влязат в Реформаторския Блок. А последния пример е Асен Генов. Така че престанете да мислите за тази невъзможна коалиция. Зелените не са десни. Просто не го артикулират в медийното пространство ясно, защото ще загубят моментално половината софийски парвенюта като гласоподаватели. Тук въпроса е защо аз като гербер трябва да ги обясвявам тези неща, а не излезе Радан да ги обясни преди изборите.
 's picture

smarf

НЕ България

В ДБг диктува Цонева. Където Цонева командва очаквайте пълен провал. А и с тази грандомания и самочувствие са пълни балони. Няма да ги биде!

Това за софийските първенюта

Това за софийските първенюта искрено ме развесели :) Има ги доста такива интелигентни или псевдоинтелигентни бродяги (доста голяма част и от други краища на страната), живеещи ден за ден и активни по всякакви социалки. Много са активни да са под шапката на умните и красивите, ама за работа не смей да да ги терзаеш :) На тези избори "Да, България" направи свой вътрешен стрес тест. Също, не забравяйте тази коалиция, от какво бе породена. А и е хубаво да се вземе предвид, как "коалиционните партньори" наедро пробваха да захлебят като цветарки пред бизнеспарка навръх осми Март ;) Бобеца Сандов - първа цигулка, айде по-сериозно ;)
 's picture

Ivan Tcholakov

Автентичното дясно и

това, което Христо Иванов нарича "демократично пространство" не се препокриват. Христо Иванов беше честен като не дефинира тяхната партия като дясна. Според мен, Христо Иванов греши стратегически, защото левите политики и корупцията си вървят заедно. Преразпределението и корупцията вървят заедно и накрая имаме стационарни бандити и паразитираща средна класа, за които държавата е посредник в процеса на ограбване на останалите. Ако иска да разбере, негова си работа. На Радан Кънев не излязоха сметките, защото се прицели в чужд електорат и не предложи дясна сделка. Оставката беше логична. Дали обаче проблемът е само в неговата личност или в автентичното дясно има дефицит на идеи? Доколкото мога да преценя е по-скоро второто. Мартин Димитров беше много зле. Мисля, че не трябва да се сърдим на Радан и Христо за това, че не се явиха заедно. Между НР и ДаБГ имаше идеологическо различие, което трябва да уважим. Оттук нататък, както го виждам, автентичната десница трябва да се осмисли в подробностите, да се заяви ясно какво е, да се преоснове и да работи за увеличаване на твърдите си избиратели. Стига с тези периферии и опортюнизъм, работете, бе.
kate pate's picture
kate pate
new

Десницата не се изчерпа откъм

Десницата не се изчерпа откъм идеи, а дясното и лявото вече са кухи термини. Светът вече не е върви по тази ос ляво-дясно. Вече има четири измерения - социализъм, национализъм, либерализъм, консерватизъм. И всевъзможни комбинации между тях. Единствена невъзможна комбинация е консерватори и либерали.

Г-н Обретенов, слушайте

Г-н Обретенов, слушайте внимателно пресконференцията на Христо Иванов от днес, има я на фейсбук страницата на Да България. На тази пресконференция Христо Иванов няколко пъти каза, че Да България не е дясна партия и не се бори за десните гласове, това е и една от причините, поради които Да България не са търсили и няма да търсят обединение със Народната Република на Раданчовците. Раданчовците са изхабени политици и лица, които само една малка част от хората удобряват. Ако Да България иска да расте не трябва да се коалира и капсулира с Раданчовците.

Г-н Зарзават, а защо тогава

Г-н Зарзават, а защо тогава една година го играеше министър не десните, в случая реформаторите? Защо после още една година на публични места винаги беше с Радан? "Копеле..." и т.н. - това са негови реплики, не мои. И са към Радан, докато двамата се бореха за съдебната реформа. Някак непоследователно изглежда това. Кога точно разбра, че не е десен?

*одобряват, извинявам се.

*одобряват, извинявам се.
 's picture

Petyo9

Г-н Обретенов,

прав сте в критиките си към г-н Иванов - след като получи учтива покана за обединение от НР той отказа. Следващата му стъпка беше още по-смайваща - съюзи се бандата за мокри политически поръчки "Зелените". Аз бях като попарен като научих за това и тогава го споделих в няколко сайта. За мен Христо Иванов беше пример за честност и борба срещу статуквото и корупцията и изведнъж ... "Зелените"!!! Неее, няма такъв удар, няма такъв шок! Да, донесли им били 20000 гласа, казвате Вие. Но каква политическа цена ще платят за тях? Или вече платиха част от нея? Може би други 30000 биха гласували за тях, ако не бяха се събрали със "Зелените". И да, прав сте, още няколко пъти по толкова ако се бяха съюзили с Нова Република.

Автентична десница?

Не мисля, че е логично механично да събирате резултата на двете партии. Много от хората гласуваха за "Да, България", защото от движението не се определиха като леви или десни, а поставиха конкретни проблеми в центъра на посланията си. Образованите млади хора в България с леви убеждения никога не е имало за кого да гласуват. Обединение с Нова република означаваше директната им загуба - на тях, както и на всички онези, които искаха изцяло нов проект - не ляв и не десен, а чист, създаден от ентусиазма на хората - без стари и то спорни физиономии. Сметкаджийството с простата идея да влезеш в парламента, както се видя с Реформаторския блок, е рецепта за бърз, но краткосрочен успех. "Да, България" има потенциал за нещо много по-истинско и дългосрочно!
 's picture

Милен

Вие сте луди, честно!

Първо, Обретенов обвинява избирателите, че искали да гласуват само ако имат шанс за успех. Наистина ли ви учудва това? Вие (от "демократичното пространство") какъв друг смисъл виждате в гласуването, освен желанието да определеяш кой печели и управлява и кой не??? Второ, wishful thinking-а ви е просто великолепен - Иванов имал чудесен шанс "да се развива", "десните" това-онова... ?!? Явно ви трябва лекция по темата колко е 2+2. Заповядайте... В политиката ТРЯБВА ДА СИ ХАРЕСВАН! Understood? Ако те харесват по принцип и имаш личен рейтинг от порядъка на 30-40 % (или повече) МОЖЕ И ДА ПОМИСЛИШ за политическа кариера. И трудностите на популярната личност тепърва започват - да прави партия, да намери НЯКОЛКО ХИЛЯДИ съмишленици в страната на които да се довери. Впоследствие, като влезеш в политиката лековерните ти фенове (каквито задължително трябва да имаш) ще те напуснат и ще се ориентират към друг кумир. Затова трябва да си подготвен и да имаш достатъчно убедени привърженици, в по-прагматичния скетор. Така евентуално можеш да се надяваш на нещо подобно като съдбата на Борисов, а както виждаме тя в никак не е лесна. Но тези вашите общи пожелателни приказки са толкова смешни, не знам дали си давате сметка. Лошото е, че и вие сте в микса наречен българско общество и наивността и глупостта ви играе своята роля за състоянието ни днес

Г-н Милен, никого за нищо не

Г-н Милен, никого за нищо не обвинявам. Просто се придържам към фактите. Иначе с част от вашето изказване съм съгласен.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.