Фондация, свързана с руския премиер Дмитрий Медведев, е взела под аренда парцел с площ над 40 000 декара срещу едва 39 рубли и 32 копейки (0,63 евро) годишно, съобщи изданието "Собеседник".

Става дума за огромен терен в град Пльос на река Волга. Там, в историческото имение "Миловка", се намира предполагаема вила на Медведев. "Собеседник" доказва твърденията си, като публикува документи. Те са поискани и получени от депутати от Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ).

Земята е взета под аренда от фирма "Орион" (добре известно в България име на приятелски кръг по времето на премиера Жан Виденов - б.р.)

В миналото "Орион" е управлявала благотворителната фондация "Дар", реставрирала имението „Миловка“. То се простира на площ, която е три пъти колкото Кремъл и 30 пъти колкото Червения площад. За него още през септември 2016 г. съобщи Фондът за борба с корупцията (ФБК), оглавяван от опозиционера Алексей Навални. И тогава става ясно, че обектът се пази от Федералната служба за охрана (ФСО), а въздушното пространство над него е затворено.

В началото на този месец ФБК излезе с разследване и филм, според които Медведев е получил дарения на стойност над 1,1 милиард евро и с тези пари се е сдобил с несметни богатства и имоти. В тях също се говори за палата в Пльос, пред който дори акостират яхти.

Именно последните разкрития станаха причина през уикенда в различни градове в Русия да излязат хиляди хора. Те протестираха срещу корупцията и поискаха оставката на Медведев. Само в Москва бяха арестувани над 1000 души. А Навални бе осъден на 15 дни арест и глоба от 20 000 рубрли (323 евро).

От публикувания от "Собеседник" документ става ясно, че формално на територията, на която се простира имението, е върнат статутът на природен паметник. Това е кедрова гора на брега на Волга, която е оставена под аренда на "Орион". Компанията получила 41 080 декара под аренда в резултат на наддаване. А наемът е 39 рубли и 32 копейки годишно за цялата гора.

Главната сграда на имението "Миловка". Стопкадър YouTube

Само за сравнение - отдаването под аренда за 49 години на 10 декара в Ивановска област, където се намира Пльос, започва от 2 милиона рубли (32 283 евро). И по този начин парцелът на Медведев трябва да струва не по-малко от 8 милиарда рубли (129,1 милиона евро), или годишно по 165 милиона рубли (2,6 милиона евро).

"Орион" получила документ, наречен "Разрешение за поддържане и размножаване на ловни ресурси в полусвободни условия и изкуствено създадена среда за обитаване". В него се казва, че през 2014 г. по молба на тази компания администрацията на Ивановска област разрешила в имението да бъдат доставени 50 марала, сред които 20 възрастни мъжки екземпляра. Маралът е едър бозайник от семейство еленови.

Марали. Снимка Уикипедия

Животните били докарани с автомобилен транспорт от Алтай и ги настанили на специално подготвен зда тях терен с площ 1240 декара. По специално изготвен график започнали да ги пускат на свобода. 

ФБК разкри, че фондация "Дар" се оглавява от Иля Елисеев - състудент на Медведев по право в Ленинград (днес Санкт Петербург) и настоящ вицепрезидент на "Газпромбанк".

Двамата заедно направили първите си крачки в бизнеса. През 1990 г. те учредили малкото предприятие "Уран". И двамата били на по 25 години. 

През 1994 г. Медведев и Елисеев регистрирали консултантската компания "Балфорт".

В създаването на фондация "Дар" са участвали също премиершата Светлана Медведева и бизнесменът Леонид Михелсон.

От ФБК твърдят, че през 2014 г. "Дар" предала парцела с "Миловка" на фондацията с идеална цел "Градислава". Според Фонда на Навални това предаване е незаконно. И затова изпратили до Следствения комитет на Руската федерация (СКРФ) искане за дело по случая.

След разкритията през есента Наталия Тимакова - прессекретарката на Медведев, призна, че това място е посещавано от премиера, но отрече това да е негова вила или някой от семейството му да я притежава или наема.