Регионалният парламент в Шотландия подкрепи днес идеята за нов референдум за независимост от Великобритания, предаде Ройтерс. Той трябва да се проведе през 2018 или 2019 г. Британското правителство обаче незабавно отхвърли предложението.

Този спор още повече усложни политическата ситуация в Обединеното кралство в навечерието на задействането на процедурата по излизането от ЕС. Тя трябва да започне утре.

Въпросът за "Брекзит" обтегна отношенията между 4-те съставни части на Великобритания. Англия и Уелс гласуваха за излизане от Евросъюза, но мнозинството в Шотландия и Северна Ирландия пожела да остане в ЕС.

Британската премиерка Тереза Мей трябва да активира утре Член 50 от Лисабонския договор. Това е формална стъпка, с която ще започнат двегодишните преговори за условията за напускането на Съюза и бъдещите търговски отношения.

Никола Стърджън

Шотландският парламент в Единбург гласува с 60 срещу 59 гласа на регионалната премиерка Никола Стърджън да бъде даден мандат формално да поиска разрешение от британския парламент да започне подготовка за референдум в края на 2018 или началото на 2019 г.

"Хората в Шотландия трябва да имат правото да изберат "Брекзит", вероятно много твърд "Брекзит", или Шотландия да стане независима страна, способна да начертае собствения си курс", каза Стърджън пред депутатите.

Британското правителство обаче отговори, че ще откаже да преговаря за нейното предложение.

"Няма да бъде честно към хората в Шотландия да се иска от тях да вземат ключово решение без необходимата информация за нашите бъдещи отношения с Европа или за това как ще изглежда една независима Шотландия", се казва в изявление на кабинета в Лондон.

На теория Лондон може да позволи на Шотландия да проведе референдум за независимост, отбелязва АФП. За това обаче е необходимо съгласие на три законодателни институции - парламента на Шотландия, долната и горната камара на британския парламент. Лондон вече обяви, че няма да позволи това.

Шотландците вече гласуваха на референдум за независимост през 2014 г. Тогава 55 на сто от населението предпочетоха да останат в Обединеното кралство.

Сега обаче Никола Стърджън изтъква, че нещата са се променили. Според нея "Брекзит" е променил ситуацията и хората не трябва да бъдат вадени от ЕС против волята им.