Федерален съдия от Хавайските острови удължи за неопределено време указа, блокиращ забраната, издадена от президента Доналд Тръмп за влизане в САЩ на граждани на 6 страни с преобладаващо мюсюлманско население.

Окръжният магистрат Дерик Уотсън промени своята първоначална временна ограничителна заповед в предварително съдебно разпореждане, предаде Ройтерс. Това стана по дело, заведено от щата Хавай с аргумента, че указът на Тръмп е неконституционна дискриминация на религиозна основа.

Временната ограничителна заповед на Уотсън бе за първия указ на президента, подписан през февруари. Той важеше за граждани на 7 страни, населени предимно с мюсюлмани. Мярката предизвика хаос по летищата и масови протести, преди да бъде блокиран от съдията Джеймс Робърт от щата Вашингтон.

В резултат Тръмп подписа нов преработен указ на 6 март. Той вече важи само за 6 държави, като от черния списък бе изваден Ирак. Засегнатите страни са Иран, Сирия, Йемен, Либия, Сомалия и Судан. Въведени бяха и други облекчения, отнасящи се за притежатели на зелени карти и хора, които вече са получили американски визи. Президентът твърди, че указът е необходим за националната сигурност на страната.

Съдия Дерик Уотсън изтъква, че указът на Тръмп ще се отрази върху университетите на Хаваите, тъй като ще им бъде трудно да набират студенти и преподаватели. Магистратът твърди също, че ще намалее туризмът, което ще засегне икономиката на щата. В мотивите е посочено, че пътуванията до САЩ рязко са спаднали след действията на Тръмп.

Към иска на щата се присъедини и египтянинът с американско гражданство Исмаил Елших - имам от Хавайската мюсюлманска асоциация. Неговата тъща живее в Сирия.