Американският президент Доналд Тръмп подписа днес преработен указ за имиграцията в САЩ, предаде Ройтерс.

Той вече важи за гражданите на 6, а не на 7 страни с преобладаващо мюсюлманско население. От списъка е изваден Ирак. Запазва се обаче 90-дневната забрана за влизане в САЩ за граждани на Иран, Либия, Сирия, Сомалия, Судан и Йемен.

Указът бе преработен, след като първият документ, подписан от Тръмп на 27 януари, бе блокиран от едерален съдия. Новият указ влиза в сила на 16 март, съобщи говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс.

По време на кандидат-президентската си кампания Тръмп предложила временна забрана за всички мюсюлмани да стъпват на американска територия. Когато подписа указа от 27 януари, той заяви, че това е мярка за сигурност, предназначена да предотврати атаки на ислямисти. Това се случи само седмица след встъпването му в длъжност и предизвика протести по летищата и вълна от критики в засегнатите страни. Недоволстваха също така западните съюзници на САЩ и някои от водещите корпорации в страната.

"Висш дълг на президента е да защитава интересите на американския народ - заяви пред журналисти държавният секретар Рекс Тилърсън, след като Тръмп подписа новия указ. - Тъй като заплахите за сигурността ни продължават да изникват и да се променят, ние последователно ще правим нови преценки на системите, на които разчитаме, за опазването на страната ни."

Демократите отново на нож

Чък Шумър - лидерът на малцинството на демократите в Сената, заяви, че очаква новият указ да бъде обект на същите съдебни битки, както и първият.

"Разводнената забрана пак е забрана. Въпреки направените от администрацията промени този опасен указ ни прави по-малко, а не повече сигурни. Той е неамерикански. Той трябва да бъде отхвърлен", каза Шумър в специално изявление.

Ирак е изваден от черния списък, той като правителството в Багдад е въвело нови мерки като по-подробни проверки за визи и поделянето на данни и поради сътрудничеството му с Вашингтон в борбата срещу "Даеш" ("Ислямска държава"), заяви висш представтел на Белия дом.

Хиляди иракчани се сражават от години насам заедно с американските войски и работят като преводачи след началото на оглавеното от САЩ нахлуване в арабската страна през 2003 г. Много от тях са се преселили в САЩ, след като са били заплашвани заради работата си.

Първият указ на Тръмп бе окачествен от противниците му като дискриминация срещу мюсюлманите. Но представител на Белия дом заяви, че новият указ е основан върху притеснения за националната сигурност и няма нищо общо с религията.

"Той съществено се различава от първия указ, но ще върши същата работа в това важно начинание. той ще пази страната и ще ни държи в безопасност", заяви служителят.

Администрацията ще "превърти" часовника на 90-дневната забрана.

Представителят на властта допълни, че новият указ гарантира, че десетки хиляди постоянно пребиваващи в САЩ или притежаващи зелени карти граждани на включените в списъка 6 страни няма да бъдат засегнати от забраната.

Първоначалната забрана на Тръмп доведе до над 20 дела в американските съдилища. Щатът Вашингтон успя да я отмени с решение на Девети окръжен апелативен съд с аргумента, че тя нарушава конституционните гаранции срещу религиозната дискриминация.

Указът от 27 януари забраняваше на гражданите на 7 държави влизането в САЩ за 90 дни, както и влизането за 120-дневен срок на всякакви бежанци. Отделно имаше забрана за неопределено време за бежанци от Сирия. Новият указ не предвижда те да бъдат отделяни от останалите.

В началото Тръмп се зарече да бани решението си във Върховния съд, но след това реши да преработи указа така, че той да бъде по-лесно защитим пред магистратите.

Бежанци, чието влизане вече е одобрено, ще могат да пътуват до САЩ.

"Ще бъде един съвсем обикновен процес. Няма да видите хаос по летищата. Тази нощ никой няма да бъде спрян от влизане в страната паради този указ", увери висш редставител на Министерството на вътрешната сигурност.

ФБР разследва 300 души, допуснати в САЩ като бежанци, в марките на своите хиляда антитерористични разследвания срещу "Даеш" или лица, вдъхновени от джихадистката групировка, заявиха пред Ройтерс източници от Конгреса, като цитираха висши представители на администрацията.

Говорителка на ФБР заяви, че Бюрото проверява данните, за да потвърди информацията.

Източникът от Белия дом каза, че американските правителствени агенции трябва да установят дали Сирия или други държави са извършили достатъчно подобрения в сигурността, за да бъдат върнати в програмата за допускане на бежанци.

Новият указ стартира 90-дневен период за Министерството на вътрешната сигурност (МВС), през който то трябва да определи нова серия от изисквания за участие в програмата за влизане в САЩ.

За страните, които не изпълняват изискванията, Държавният департамент, МВС и разузнавателните агенции могат да препоръчат дали да бъдат наложени ограничения и ако да, какви да бъдат те.

Новият указ очертава подробно различни категории хора в САЩ, които могат да влизат в САЩ. Сред тях са пътуващи по бизнес дела или с цел лечение, както и хора със семейни връзки или подкрепящи САЩ.

Случаите обаче ще бъдат разглеждани отделно, изтъкна официален представител.