„В страната има безвластие и правителството се занимава изцяло с вършене на безобразия - със сделки, изнасяне и унищожаване на документи. Няма какво парламентът да се занимава с неща, които не са спешни, не може за една седмица парламентът да поправи 3 и половина години безобразия, лобистко законодателство и несвършена работа...“

Звучи ли ви познато? Актуално? Вярно?

Абсолютно.

Не, не го е казал някой от ГЕРБ или Реформаторския блок... Казал го е Сергей Станишев в края на февруари миналата година. Но очевидно разчитайки на късата ни памет, днес неговата партия, която е все още на власт, върши точно същите безобразия.

Как по друг начин да наречем раздадените напоследък от правителството над 9 млн. лева? Особено много ме умиляват причините, поради които ДАНС и НСО получават съответно 3,6 млн. и 4 млн. лева. Първите, за да си купят автомобили?! Вторите – за неотложни разходи...

Вероятно ме налягат разни първосигнални мисли, но в държава, в която заради чиновническо скудоумие и пълно безхаберие, дъжд може да удави 13 души в два големи областни града и да потопи цели квартали, неотложна ми се струва само нуждата да им се помогне. Вероятно може и с автомобили, но за предпочитане са далеч по-простички неща – кофи, лопати, ботуши, но и техника, пари за ремонт на инфраструктура, на къщи и пр. 

Но явно не така разсъждава правителството.

Помощ за бедстващите хора от Варна, Добрич и Търново бе обещана. Е, преди това бе отпусната такава за Афганистан – 38 200 лева чрез МВР и БЧК, за почивка на деца от Украйна – 47 000 лева чрез Външно... Няма лошо и на тях трябва да се помага.

 Забравих - чисти 2 млн. лева получи и икономическото министерство за издръжка на търговските ни представителства в чужбина...

Тия милиони хвръкнаха изпод писалките на министрите през последните две седмици, когато вече бе станало ясно, че оставката е въпрос само на време.

#СПРЕТЕ СЕ БЕ!

Грехота е, след като почти преглътнахме купчината направени в последния момент  назначения в НСИ, Сметната палата, издигане на кандидатура за шеф на ООН, дори... Ами очакваната дупка в бюджета от 1 млрд. лева?

Послушайте Сергей Станишев!

Не опитвайте за седмица да свършите онова, което не успяхте за година!

Не взимайте заеми, не наливайте пари за мащабни проекти без конкурси, не назначавайте купчина другари, където не им е мястото (не забравяйте, че от едно назначение почна всичко), не променяйте закони, не правете заменки, не раздавайте милиони за „неотложни разходи“, не използвайте суматохата покрай КТБ, предизвикана с вашето дълбоко съучастие, не си мислете, че шоу програмите на разни „убийци“ ни разсейват дотам, че да не виждаме какво правите! Просто нямаме нужда от повече удари срещу икономиката, банките и финансовата стабилност.

Просто подайте оставка!