Новата банкнота с номинал от 50 евро влиза в обращение от 4 април т. г., съобщиха от Европейската централна банка. Така второто поколение на европейската валута получава ново попълнение след въвеждането на еврото на 1 януари 2002 г.

Първо бяха подменени банкнотите от 5 евро (през май 2013 г.), последваха ги тези с номинал от 10 евро (септември 2014 г.) и 20 евро (ноември 2015 г.).

На новите банкноти – 5, 10, 20 и 50 евро, "евро" е изписано и на кирилица.

Причината за подмяната на парите е по-голяма защита срещу фалшифициране.

При новите банкноти с номинал от 50 евро има "прозорче", което се вижда, ако банкнотата се държи срещу светлина. Появява се изображението на Европа от гръцката митология, дала името на Стария континент и на европейската валута. 

Наред с това при накланяне на лицевата страна цифрата 50 променя цвета си от смарагденозелено в тъмносиньо. Мотивите и цветът – смес от оранжево и кафяво, остават същите.

Новата банкнота от 50 евро силно ще затрудни фалшификаторите, твърдят експерти. Досега 50 евро бяха най-подправяните евробанкноти. През миналата година само в Германия 6 от 10 фалшификата са били 50 евро, или 61 на сто от заловени 83 150 подправени банкноти.

На 4 април в обращение се пускат 5,4 милиарда от новите 50 евро – в банки, банкомати и на касите в търговската мрежа в държавите от еврозоната.

"Надяваме се да няма проблеми и до 4 април да се е приключило с пренастройките", обяви Карл-Лудвиг Тиле, член на управителния съвет на германската национална банка – Бундесбанк.

През последните месеци банките и търговската мрежа са имали достатъчно време да пренастроят техниката да разпознава новите банкноти. Според Тиле нямало опасност да се повтори проблемът от май 2013 г., когато се появиха първите подменени банкноти – тези с номинал от 5 евро. Тогава софтуерът не беше подменен своевременно. Банкоматните и такива за продажба на билети не разпознаваха новите банкноти, това силно затрудни гражданите.

Старите банкноти продължават да са редовно разплащателно средство, не е необходимо да се обменят. Те ще бъдат изтеглени постепенно от банките, които ще приемат старите, но ще пускат само от новите банкноти.

До края на 2018 г. предстои да бъдат пуснати и обновени банкноти с номинал от 100 и 200 евро. Веднага след това от обращение ще се извадят тези с номинал от 500 евро. Оказа се, че те не се използват при разплащане, а са от полза единствено за престъпници, пренасящи куфари с "мръсни пари".