Двама шефове на "фамозното" държавно дружество "Напоителни системи" отиват на съд за неизгодни сделки и безстопанственост, стана ясно от брифинг на прокуратурата.

Да напомним, че от оттам тръгна и славата на днешния политолог Георги Харизанов, съден и оправдан и за грабеж, и за тръбите, които предал на Вторични суровини.

Действията, за които обвиняват двамата му наследници на поста - Стайко Ганчев и Ивайло Първанов, могат да бъдат окачествени само като тотално разпищолване и загуба на всякакво чувство за мяра...

Приносът на Ганчев към историята на държавното стопанисване е, че през 2012 г. сключил договор с частно търговско дружество за консултантски услуги.

Първо, то не било избрано между 3 оферти, както е по закон, отбеляза днес Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Предметът на договора е бил фирмата да консултира "Напоителни системи", за да стане то ВиК оператор по смисъла на Закона за регулиране на ВиК услуги, в това число процедурата по издаване на лиценз пред ДКЕВР.

"Интересно е, че Законът за ВиК не предвижга лицензионен режим за това", каза днес Арнаудова.

По този начин били усвоени едни 20 000 лв. Трябвал само бизнес план:

"Освен това държавното дружество трикратно е уведомявано писмено от ДКЕВР, че като ВиК оператори следва да разработи и представи в ДКЕВР бизнес план за развитие на дейността. От сключването на този неизгоден договор за „Напоителни системи“ ЕАД е произлязла значителна вреда в размер на 20 000 лв.", казват от държавното обвинение.

Втората щета, която ще претендират от прокуратурата, е доста по-голяма - за 346 389 лв.

Установено е, че по сключен договор на 02.08.2012 г. със същото търговско дружество за консултантски услуги, Ганчев разрешил извършване на плащане по фактури. 

Задачата пак била да консултира "Напоителни системи", като в замяна на това да те консултират за нещо, което въобще го няма като изискване, шефът се задължил държавното напоително предприятие да плаща 20 % от приходите си на частното консултантско дружество. Затова и за 9 месеца към "консултанта" отпътували въпросните пари, без да е съврешено нищо по договора.

Другият шеф - Ивайло Филипов, пък ще отговаря за цели 79 неизгодни сделки, стана ясно от брифинга на прокуратурата. 72 от договорите са за правни услуги - с адвокатски дружества или отделни адвокати, които касаели отговори на искови молби, изготвяне на правен анализ и т.н. рутинни за всеки правист дейности.

Любопитното в случая е, че "Напоителни системи" си има 12 юрисконсулти на щат.

Два от другите договори са за реклама и един е за счетоводни услуги. Дружеството също си има цял счетоводен отдел.

Разпитаните служители в него казали, че никога не са имали нужда от външна помощ в счетоводната си дейност. 

Общата стойност на изтеклите към външни частни фирми пари е 596 784, 56 лв.