Последно: бившата вътрешна министърка Румяна Бъчварова става депутат от 25-и МИР в София. А бившата председателка на парламента Цецка Цачева остава извън 44-тото Народно събрание. Това става ясно от окончателния списък с депутатите, подадени от ГЕРБ в ЦИК.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще влезе в парламента като депутат от 16-и МИР - Пловдив. Той водеше и листата в лидерския 25-и район в София, в която на седмо място бе й Бъчварова. Тя бе избутана на по-задно място обаче от преференциалния вот - заради сработилия феномен 11/11 Христо Гаджев я измества.

За да стане все пак Бъчварова депутат бившата енергийна министърка Теменужка Петкова също се отказва от мястото си. Тя влиза в парламента като водач на листата в Търговище.

С влизането на Борисов от Пловдив вероятно временно извън парламента остава дългогодишният депутат и юрист от ГЕРБ Димитър Лазаров. Той обаче ще стане народен представител, след като Борисов се закълне като премиер.

Цветан Цветанов, който беше водач във Велико Търново и Благоевград, ще бъде депутат от старата столица. Томислав Дончев пък ще бъде народен представител от родното си Габрово и така ще освободи място за Мария Илиева в 23-ти МИР - София.

От ГЕРБ взеха решение да признаят преференциите за мажоритарен вот и да не оказват натиск на кандидат-депутати да се откажат от местата си. 12% от гласовете за партията на Борисов бяха дублиране на номера на партията и 11-ия в листата.

Малка част от тях обаче минаха 7% бариера за преференциалното разместване и то на места, на които ГЕРБ има достатъчно мандати.