Подчовеци, паразити, нечовешка сган, която няма място в цивилизацията.

Това са само част от епитетите и определенията, с които Костадин Костадинов, общински съветник във Варна, нарича ромите. В личния си блог местният парламентарист разсъждава по темата: "Защо нямаше нито един циганин-доброволец?", визирайки потопa, която заля Североизточна България, включително морската столица и отне живота на 13 души.

Костадинов сам си отговаря на така зададения още в заглавието на материала въпрос:

"Защото паразитът не може да помага. Паразитът може само да вреди". 

После надълго и нашироко обяснява, как въпросните роми се редели на опашки за помощи, докато той, заедно с пострадалите хора изгребвал калта от наводнените къщи.

"Съжалявам, но няма да съм толерантен. Няма и да съм политически коректен. Ще кажа нещата така, както ги казваха хората цял ден днес. Тази нечовешка сган просто няма място вече в нашата държава, да не кажа направо в нашата цивилизация. Тя за пореден път доказа, че общото й с останалата част от човешката раса е само външният вид", продължава в този дух на толерантност Костадинов.

И продължава с обвинение към жителите на най-пострадалия квартал - "Аспарухово", които са от ромски произход, че са виновни за трагедията. 

"Тълпи от цигани се редяха цял ден на опашките за помощи пред кметството в "Аспарухово". Без дори да са им изкаляни обувките, подчовеците нагло твърдяха, че са им съборени къщите и грабеха храна и дрехи", пише още общинският съветник. 

Статията в блога му, която Костадинов е качил и на страницата си във Facebook, предизвика вълна от неодобрение в социалните мрежи. 

Потребители го питат защо никой не е раздал списъци на хората, които живеят в "Аспарухово" и имат право на помощи, а вместо това общинарят обяснява как докато стопаните на наводнените къщи изгребват калта от тях, ромите били на опашка за дарения.

"Вие, общинските съветници не ни задавайте такива въпроси на нас, нямат работа циганите? Ами включете ги в почистването, начини има...", пише му друг потребител.

Трети пък му обяснява що е то "паразит".

Хората, споделили материала, качват под него снимки и други материали за това как всъщност ромите са помагали при бедствието миналата седмица. Факт, появиха се обаче материали и за мародерства.

Прилагаме снимки, направени непосредствено след трагедията, от които е видно, че жителите на квартала, независимо от цвета на кожата си, работят заедно за разчистване на домовете си и справяне с щетите от бедствието:

Вестникът на Протестна мрежа пък публикува във facebook снимки на доброволци и от ромски произход в "Аспарухово". 

Костадинов не се прочува за първи път. Той бе областен координатор на ВМРО във Варна и избран от листата на партията за местен парламентарист. Бе изгонен от нея обаче в началото на миналата година като предател. Воеводите поискаха и да излезе от състава на общинския съвет, но Костадинов отказа. После се пренасочи към националистическата партия на тв СКАТ - Национален фронт за спасение на България. Наскоро пък обяви, че прави нова партия. Преди няколко години бе арестуван заради протестно шествие в подкрепа на българите жители на село Катуница. Тогава Костадинов поведе варненци към ромските квартали в града и се стигна до размирици. Костадинов бе и кандидат за кмет.