Евентуално политическо решение на конфликта в Сирия трябва да бъде прието от всички граждани на страната, каза днес върховната представителка на европейската дипломация Федерика Могерини.

„Сирийците трябва да решат, но всички сирийци“, каза тя пред журналисти на влизане в съвет на министрите на външните работи на ЕС в Люксембург.

Могерини поясни, че под всички разбира тези, които са в страната, и тези, които конфликтът е прогонил навън, привържениците на режима и на неговата опозиция.

Във вторник и сряда Брюксел е домакин на международна конференция за Сирия, в която се очаква да участват делегации на 70 държави и международни организации.

Съпредседатели на форума ще бъдат Европейският съюз, Германия, Кувейт, Норвегия, Катар, Великобритания и ООН.

Участниците ще оценят обстановката в Сирия, ще направят преглед на изпълненото от донорската конференция в Лондон през февруари 2016 г. Очаква се те да потвърдят поетите ангажименти за подкрепа на Сирия и съседните ѝ страни и да прибавят към тях нови.

В дневния ред на европейските външни министри днес са конфликтите в Северна Африка и в Близкия изток. Освен Сирия те ще обсъждат Либия, Йемен, Сомалия.