Някогашните шампиони в бизнес смартфоните - BlackBerry - обявиха намерение да разширят линията на продуктите си.

Канадската компания е подписала редица лицензни споразумения с нови партньори за бранда. Това означава, че други ще правят новите продукти, но те ще носят все още респектиращото име BlackBerry.

Става дума за таблети, носими устройства, медицински прибори, платежни терминали и други.

През ранната епоха на смартфоните - тоест преди няколко години - BlackBerry бяха изключително успешни, защото продаваха удобни, сигурни умни слушалки с уникална форма и удобна физическа клавиатура. 

После обаче дойде iPhone, епохата на чувствителните на допир екрани и въпреки любовта на бизнеса към марката, BlackBerry започна да продава все по-малко. Първо от компанията пробваха няколко любопитни продукта, които бяха посрещнати с интерес от технологичния сектор, но не и от потребителите. След това бяха на път да се откажат изцяло от бизнеса със смартфони.

Това не е първият опит на компанията да даде бранда си за друго устройство. Преди време излезе и изключително безинтересен таблет с тяхната марка.

Шефът на компанията Джак Чен обаче съобщи, че сега има една ключова разлика - освен името си, BlackBerry ще дават и своя софтуер. Той, за разлика от хардуерът им, не загуби славата си като сигурен, надежден и стабилен.