Лидерката на ДБГ Меглена Кунева и цялото ръководство на "Движение България на гражданите" подадоха оставки.

Причината - слабият резултат на десницата на парламентарните избори. Това обяви самата Кунева, която представи двамата души, които поемат партията до провеждането на конгрес - бившите депутати Димитър Делчев и Антони Тренчев. След което, за да покаже как предава реално ръководството, остави двамата да представят анализа на изборния резултат и да отговарят на въпроси на медиите.

Само преди седмица зам.-председателят на партията и шеф на изборния щаб на Реформаторския блок Найден Зеленогорски обяви, че оставщи ще има само от ръководството на коалицията, но не и в ДБГ - първо, защото партията се е явила в коалиционен формат, а не сама и второ - защото Кунева се отказа да е кандидат за депутат и на практика не била участвала в изборите.

Какво наложи промяната на решението само за седмица засега не е ясно.

"Смятам, че има път, който да бъде извървян за единение. Губили сме избори, печелили сме избори, това, което ни свързва е нещо, което трябва да устои. ДБГ трябва да устои", каза още Кунева днес. 

Тя също припомни, че е взела решение да не е в листите за депутати, а след това Димитър Делчев натърти, че единствената от десните лидери само тя е направила крачка назад.   

Делчев изтъкна две причини за лошия изборен резуртат на Реформаторския блок. Първата - че коалицията не е част от играта с купения и корпоративния вот, който влияе на изборния резултат и от който се възползват други партии. Затова ДБГ шели да продължат да настояват, макар извънпарламенарно, да се въведе машинно гласуване и да се ремонтира Изборния кодекс.

Втората причина е разделението на дясното. Делчев заяви, че е нужна нова "платформа за единодействие на всички десни хора". По думите му непредставените в 44-ия парламент избиратели на десницата са много повече от сбора от 300 000 души, колкото подадоха бюлетини за Реформаторския блок, "Нова република" и "Да, България". Според него е имало поне още толкова хора, които не са отишли да гласуват заради разочарованието от десницата.

Преди Кунева в десницата първо подаде оставка Радан Кънев като председател на ДСБ и водач на "Нова републища", като заяви, че няма да се кандидатира отново за пост. След него и лидерът на СДС Божидар Лукарски и ръководството на синята партия също декларираха оставки, макар и без да втория ангажимент. Оставка подаде и цялото ръководство на Реформаторския блок, избрано само преди два месеца на съюзен конгрес на коалицията.

Днес заседава и Националният съвет на СДС, за да насрочи конференция за избор на нов лидер, а и за да обсъди бъдещето на Реформаторския блок, който, според Лукарски, вече е неуспешна формула.