Националното събрание на Унгария гласува днес спорния законопроект, който на практика ще изгони от страната основания от Джордж Сорос Централноевропейски университет. Проектът бе представен миналия вторник и предизвика масови протести срещу намерението на премиера Виктор Орбан да изгони от Унгария най-високопоставения в международните класации университет в страната.

В отговор на недоволството управлението на Орбан реши да ускори процедурата и гласува още днес текстовете.

Законът поставя нови и на практика неизпълнили условия към висшите учебни заведения – като например да притежават кампус и в държавата, в която са регистрирани. ЦЕУ е американско-унгарски университет и не притежава кампус в САЩ. Той е и единственият университет, който ще пострада от новите изисквания.

Законът бе приет с огромно мнозинство от 128 срещу 38 гласа. Той бе подкрепен от управляващите партии „Фидес“ и по-малкия коалиционен партньор – Християндемократическата народна партия.

Министърът на човешките ресурси Золтан Балог, който е официален вносител на проекта, откри дебатите в парламента. Той каза, че е важно държавата „да устои на машинациите на Джорж Сорос в Унгария“.

„Жалко е, че Джордж Сорос се опитва да упражнява влияние върху правителството на Унгария“, каза Балог.

Пред парламента министърът каза още, че Сорос е „започнал глобална клеветническа кампания“ срещу Унгария и протестите показвали „мощта на неговата мрежа“.

Против закона гласуваха социалистите, според които това е копиране на стъпките на Русия и „kulturkampf“, с което намекнаха и за практиките в нацистка Германия.