Осем са вече предложените кандидатури за изборни членове на ВСС от квотата на съдиите към 05.04.2017 г., съобщават от Съвета.

Най-новата е на съдии от Апелативен съд – Пловдив, които издигат кандидатурата на Станислав Петров Георгиев, заместник-председател на институцията.

Според вносителите на предложението (цели 55 души, б.р.) личната и професионална почтеност на Станислав Георгиев, детайлното познаване на проблемите на съдебната власт през последните 20 години, натрупаният опит, включително управленски такъв, гарантират успешното му участие в работата на ВСС.

В биографията на Георгиев, който е описан от колегите си като "типичен пример за съдия от кариерата", четем, че е бил кадзрови съдия и зам.-председател на Окръжния съд под Тепетата. Той става заместник на Апелативния едва през 2014 г.

Преди време Георгиев е бил заместник на Сотир Цацаров, докато оглавяваше Окръжен съд-Пловдив.

Преди време именно около ПАС Пловдив възникна нещо като скандал. От отговор на председателката Магдалина Иванова до "Правен свят" стана ясно, че е имало срещи на председателите на съдилища с идеята съдиите от района да имат единна кандидатура и евентуално тя да бъде именно Станислав Георгиев, припомнят днес от правния сайт. По темата Калин Калпакчиев отн ВСС опита да вкара точка в дневния ред - че това е вид въздействие върху съвестта на магистратите - когато административните им ръководители ги наобикалят и говорят за единна "териториална" кандидатура... Но не бе прието от ВСС да излезе с декларация по повода.

Досега за съдийската колегия имаше 7 кандидатури, като само една от тях е на самопредложил се - Методи Лалов, бивш шеф на Софийския районен съд. Най-много - двама са кандидатите от Варна, един от Бургас и по един от Върховния админситративен съд , АССГ, Брезник

Не по-малко интересно е за бъдещата прокурорска колегия, където един срещу друг за гласовете нва гилдията ще се съревновават двама заместници на Сотир Цацаров - досегашният шеф на НСлС Евгени Диков и Борислав Сарафов.