Законопроект, налагащ забрана за сключване на брак с непълнолетни лица, прие днес правителството в Берлин. Законопроектът за борба срещу бракове с деца беше внесен от правосъдния министър Хайко Маас.

В новата законова уредба, която предстои да се гласува в пленарната зала още преди лятната ваканция, е записано, че минималната възраст за бракосъчетание е 18 години. Според сега действащия закон е възможно сключване на брак при навършени 16 години, но с изричното съгласие на родителите, дадено пред съдия.

Според Централния регистър за чужденците през 2016 г. са вписани 1500 непълнолетни лица, пребиваващи във ФРГ, които живеят в брачна връзка.

Законопроектът предвижда също съдилища да анулират бракове, ако те са били сключени, когато единият от съпрузите е бил на възраст под 18 години.

Изключения се допускат при особени случаи – примерно при тежко и застрашаващо живота заболяване или пък ако съпруг или съпруга вече са пълнолетни и потвърдят желанието си да живеят в брак.
Ако законът бъде приет в пленарната зала, което се очаква, той ще се отнася и до бракове с непълнолетни, които са сключени и в чужбина.

Активисти по човешките права и организации, защитаващи правата на деца, приветстваха законопроекта, но изрично предупредиха, че обявяването на бракове за нищожни трябва да става изключително по съдебен ред, и то при изслушване на страните.

От германския Институт за човешки права призоваха в никакъв случай да не се допуска заличаване на бракове а приори, т. е. съд да реши, че всички брачни съюзи с непълнолетни се обявяват за нищожни. Наред с това при заличаване на брак, сключен при ненавършена 18-годишна възраст, правата на родените от връзката деца да се приравнят с тези на родените от законен брак. На първо място става въпрос за издръжка и наследство.

От опозицията също настояват при обявяване на брак за нищожен първо съд да установи дали това е в интерес на децата.

От благотворителната организация към католическата църква “Каритас” са на мнение, че сключените зад граница бракове с непълнолетни лица могат да имат различни причини. Например непълнолетни момичета в държави, където бушуват войни, са минали под венчило с чужденец, за да живеят в сигурна страна. Обявяването на такива бракове за нищожни би довело до несигурност на младите жени и до тяхното изолиране от обществото.

Пълномощникът на правителството за борба с насилието срещу деца Йоханес-Вилхелм Рьоринг се обяви в пълна защита на законопроекта, който според него е в защита на непълнолетните:

“Един брак не бива да е индулгенция за оправдаване на секс с деца.”

В този дух се изказа пред камери и правосъдният министър Хайко Маас:

“За деца няма място нито в гражданското, нито пред олтара.”