Ново 20 след изборите. Кметската администрация в Пловдив, управлявана от ГЕРБ, предлага отново на общинския съвет да приеме дарените й от държавата акции от капитала на „Международен панаир Пловдив" АД. Докладът е внесен от зам.-кмета на общината Розалин Петков и ще се гласува на следващото заседание на местния парламент в четвъртък другата седмица.

Става дума за прословутата сделка, с която първо кабинетът "Борисов 2" дари на Варна и Пловдив държавния дял в Пловдивския панаир в съотношение 20,63% за града под тепетата и 29% за морската столица. Общинският съвет във Варна прие скоропостижно дарението. Сложната тройна схема е заради притежаван от собственика на останалите 50,37% акции от панаира Георги Гергов имот в центъра на Варна – известен като „дупката“, от който той отдавна иска да се освободи. Сега плановете били да се създаде смесено дружество между него и община Варна, да се построи нещо като софийското ларго, а върху него и изложбени площи над 10 000 кв.м като на Пловдивския панаир, обясни през миналата година Гергов пред Mediapool. 

През август обаче общинският съвет в Пловдив отказа сделката, предложена от правителството. Тогава дори и общинските съветници от ГЕРБ гласуваха против схемата с Панаира, въпреки че предложението бе на оглавявания от техния лидер Бойко Борисов кабинет.

Новият аргумент на зам.-кмета Розалин Петков е, че сега, за разлика от преди, нямало риск на общината да й се наложи да плаща задължения на Панаира по отпуснати кредити. През януари т.г. дружеството е получило кредит от Българската банка за развитие и държавната банка била записана като единствен кредитор. 

Държавата опита по-рано да приватизира своя дял от 49,63% в панаира, но поради липса на интерес процедурата бе прекратена. Останалите 50,37% са притежание на „Пълдин туринвест“, чийто мажоритарен собственик е пловдивският лидер на БСП Георги Гергов.

Всичко започна през 2006 г., когато общинският съвет в Пловдив учреди смесеното дружество „Пълдин туринвест“ заедно с Георги Гергов. Тогава „Пълдин туринвест“ поглъща 22 общински имота, сред които знакови къщи в Стария град, с обща площ близо 400 декара и на стойност почти 43 млн. лева.

Първоначално е утвърдено съотношение на акциите в „Пълдин туринвест“ - 75% за общината и 25% за Георги Гергов, но още през 2007 г. нещата се обръщат на 180 градуса след масираното увеличение на капитала от страна на съдружника.

По-късно "Пълдин туринвест" купува малко над 50% от панаира. В момента община Пловдив притежава 23,89% в „Пълдин туринвест“ и е напълно безгласна буква както в тази фирма, така и в „Международен панаир Пловдив“ АД. 

Ето и новото предложение за одобрение на дарението на акции от Пловдивския панаир на община Пловдив на зам.-кмета Розалин Петков:

 

Очаквайте подробности.