Въпросите за това дали ще се въвежда мажоритарно гласуване и с колко ще бъдат увеличени пенсиите са две от темите, по които ГЕРБ и Обединените патритои не са постигнали съгласие. Това разкриха Красимир Каракачанов и Владислав Горанов пред парламента днес след 4 часа и половина преговори, които продължават.

"Този въпрос сме го приключили, те си имат мнение, те са за, ние сме против. Този въпрос ще го оставим да реши залата. Ние смятаме, че ни трябва германския модел, а не такъв, наложен от една телевизия", заяви Каракачанов, визирайки бТВ и "Шоуто на Слави". 

И допълни, че това няма да е причина коалицията да не се създаде. 

"Не сме коментирали държави и системи. Ние ще бъдем заедно, но ще има теми, по които няма да мислим еднакво", добави Горанов.

По отношение на увеличението на пенсиите и минималната до 300 лв, както искаха патриотите още в предишния парламент, също не е постигнато съгласие. Горанов обаче заяви, че още "има време да вървим едни към други" по тази тема и ще има още претовори по нея. 

"Разговорите продължават, съвсем позитивни, в някои от точките на програмата имаме редакционни бележки, които сме предоставили, те също имат такива. В някои сектори нямаме никакви различия. Не сме коментирали нищо персонално. Докато не изчистим темата с общата програма, няма да обсъждаме имена", заяви Каракачанов.

И добави, че теми, по които нямат разминавания, са политиките за сигурността и битовата престъпност. 

Като пример за "редакционните бележки" Каракачанов посочи тезата на ОП, че във външната политика България трябва да акцентира върху ролята си на Балканите, което е споменато в програмата на ГЕРБ, но не във фокус. 

На въпрос дали ще има кабинет до 19-ти април, когато президентът Румен Радев ще свика Народното събрание, Горанов отговори с "вероятно да". 

А пък за това дали ГЕРБ ще позволи националистически формации да се заемат с отбраната на страната, бившият вицепремиер каза:

"Националистически не означава ксенофобски. Да се отбраняват границите изглежда като един патриотичен въпрос".

Каракачанов обаче отказа да каже дали иска поста министър на отбраната, и добави, че не би настоявал за него.

Днешните преговори продължават вече близо 5 часа. На тях обаче не присъстват лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ОП Валери Симеонов. В екипите са Горанов, Цветан Цветанов и Томислав Дончев от една страна и Каракачанов, Ангел Джамбазки и Волен Сидеров от друга.