Нови удари над града Хан Шейхун в Сирия, който миналала седмица бе обект на атака с химическо оръжие. За това съобщи Си Ен Ен тази сутрин. Населеното място е в провинция Идлиб - територия, постоянно атакувана от силите на режима Башар Асад, тъй като той се контролира от опозицията в страната. 

Към момента данните сочат, че са учили поне 18 цивилни, сред жертвите на нападението има и 5 деца. Според агенция "Анадолу" нападението е извършено от руски самолети.

Новината идва само ден, след като Доналд Тръмп разпореди 59 ракети "Томахоук" да ударят военната база на Асад край град Хомс, откъдето се твърди, че са тръгнали самолетите, нанесли удара, след който стана ясно, че са загинали над 85 души в мъчения заради отразяне със зарин, а стотици са ранени. Президентът на САЩ обяви, че атаката е именно в отговор на "бруталното използване на химическо оръжие" от страна на режима на Башар Асад. Базата се използва и от руснаците, които "помагат" на режима в Дамаск.

Всички западни страни подкрепиха решението на американския президент, това направи и президентът на Турция Реджеп Ердоган, който дори настоя, че ударите над базата край Хомс са недостатъчни.

Все още не е доказано със сигурност откъде е дошла новата атака над населелието в Идлиб, но Си Ен Ен припомня, че само руски самолети и такива на сирийската армия са бомбардирали региона досега. 

Новите удари в Идлиб идват и след като Русия, основният партньор на режима на Башар Асад в Сирия, изпрати военна фрегата, натоварена с ракети към пристанище в Западна Сирия, в опит да демонтрира сила след бомбардировката на САЩ, казва още Си Ен Ен.